MITERLENER I ŠELING PODIGLI REJTING: Narodnjaci trenutno najjača partija u Austriji!

Raste podrška građana

MITERLENER I ŠELING PODIGLI REJTING: Narodnjaci trenutno najjača partija u Austriji!

Austrija -
Tri različite, reprezentativne ankete, pokazuju da bi Narodna partija Austrije (ÖVP) verovatno privukla najviše glasova kada bi austrijski savezni izbori bili danas

BEČ - Dolazak Rajnholda Miterlenera (Reinhold Mitterlehner) na čelo Narodne partije Austrije (ÖVP) i njegovo preuzimanje mesta vicekancelara u saveznoj vladi, kao i dolazak Hans Jerga Šelinga (Hans Jörg Schelling) na mesto saveznog ministra finansija, ponovo su ÖVP učinili atraktivnim za glasače.

Miterlener i Šeling su uspeli da daju dinamičniji imidž prethodno umrtvljenoj i narodu sve manje privlačnoj ÖVP. U proteklih nekoliko dana, tri različite, reprezentativne ankete pokazuju da bi narodnjaci verovatno privukli najviše glasova kada bi austrijski savezni izbori bili danas.

Sve tri navedene funkcije je prethodno zauzimao bivši lider narodnjaka, vicekancelar i savezni ministar finansija Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger), koji se u avgustu ove godine povukao iz politike.

Institut IMAS, koji je sproveo anketu za austrijski dnevni list Kronen Cajtung, na uzorku od 1.000 odraslih, pokazuje da bi u vrhu bilo veoma tesno: Narodna partija (ÖVP) i Socijaldemokratska partija (SPÖ) bi, svaka, dobile između 25 i 27 odsto glasova. Čak bi i Slobodarska partija (FPÖ) mogla da bude najjača, jer bi dobila 24 do 26 odsto glasova. Iako je margina greške u ovolikom uzorku dva odsto, u ovakvoj konstelaciji sve tri partije mogu da budu prve.

Prema IMAS-ovoj anketi, Zeleni ostaju stabilni sa 13-15 odsto, dok NEOS nastavlja da stagnira. Sa aktuelnom podrškom (3 do 5 odsto po IMAS-u) pitanje je da li bi NEOS uopšte sada mogao da uđe u savezni parlament. Prema austrijskom pravilu minimalne klauzule, partije koje osvoje manje od četiri odsto ukupnog broja glasova ne mogu da imaju ni jednog poslanika.

Nešto drugačije rezultate pokazuje istraživanje agencije Unique, za poznati austrijski nedeljnik Profil. Njihov takođe reprezentativan uzorak (500 ispitanika) pokazuje da bi ÖVP privukla 28 odsto, SPÖ i FPÖ po 25 odsto, Zeleni 12 odsto, a NEOS osam odsto svih glasova.

Istraživanje na istu temu austrijskog Galupa (Gallup) imalo je u uzorku 800 lica. Od njih, 27 odsto bi glasalo za ÖVP, 26 odsto za FPÖ, dok bi SPÖ bila tek treća, sa 23 odsto. Prema Galupu, Zeleni mogu da računaju sa 13 odsto, a NEOS sa sedam odsto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track