HITLER I MRTAV SEJE ZLO: Vlasnica firerove kuće ucenjuje državu, a ona preti zaplenom!
Foto: Wiki

novi skandal

HITLER I MRTAV SEJE ZLO: Vlasnica firerove kuće ucenjuje državu, a ona preti zaplenom!

Austrija -
Minsitarstvo unutrašnjih poslova Austrije najavilo je raskinuti sporazum o iznajmljivanju rodne kuće Adolfa Hitlera

BEČ - Sudbina rodne kuće Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunau ni 70 godina od završetka Drugog svetskog rata nije jasna i na pomolu je nova svađa vlasnice sa gradskim ocima.

Od 1972. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je glavni zakupac, kako bi sprečilo naseljavanje starih ili neonacista, a prilikom poslednjih pregovora vlasnice kuće Gerliner Pomer, Ministarstva unutrašnjih poslova i opštine Braunau došlo je do skandala. Pomer je, preko svog advokata, zatražila podelu placa, što zamenik gradonačelnika Ginter Pointer vidi kao nameru uvećanja profita.

"U tom slučaju bi nam trebalo dva ugovora u iznajmljivanju - jedan za kuću, za šta već poreski obvezniči mesečno plaćaju oko 4.600 evra kirije, a drugi za odvojeni deo placa", objasnio je on. To što radi Pomer je za Pointnera, koji je ujedno i šef organizacije "Folkshilfe" Braunau, pravi skandal. I u Ministarstvu unutrašnjih poslova zaprepašćeni su time šta radi Pomer, pa se razmišlja o tome da joj se oduzme ta imovina.

Dok ekspert za ustavno pravo Hajnc Majer zastupa stav da oduzimanje imovine od vlasnice nije pravno moguće, pravni ekspert Verner Doralt smatra da, ukoliko vlasnica pokuša da ih ucenjuje, onda to opravdava usvajanje potrebnog zakona koji bi omogućio oduzimanje imovine. Zamenik gradonačelnika Braunau, član Slobodarske stranke (FPO), Kristijan Šilher je, kao i mnoge njegove kolege u opštinskom odboru, protiv oduzimanja imovine.

On smatra da Ministarstvo pričom o oduzimanju imovine samo "diže prašinu" i da je ta pretnja upozorenje u vezi ponude za otkup zgrade, na koju vlasnica nije reagovala. Dva zamenika gradonačelnika potvrdila su da je Minsitarstvo na prošlim pregovorima najavilo da će raskinuti sporazum o iznajmljivanju zgrade. Inače, grad je predvideo da zgradu koriste škola "Folkshohšule" i socijalna organizacija "Folkshilfe". Zahtev za podelu placa, koji je podnela Pomerova, u međuvremenu je odbijen, a kako je objašnjava predsedavajući Saveta opštine Florian Lakner iz razloga što bi se time stvorile prepreke za korišćenje ove zgrade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track