Srbi dobijaju prvi pravoslavni manastir u Burgenlandu!
Foto: Arhiva SPC

Saradnja hrišćanskih crkava u Austriji

Srbi dobijaju prvi pravoslavni manastir u Burgenlandu!

Austrija -
Katolička biskupija u Ajzenštatu izašla je u susret molbi austrijskog mitropolita Arsenija Kardamakisa i manastir bi trebalo da bude završen krajem 2015. godine

SANKT ANDRE AM CIKZE - Prvi pravoslavni manastir u Austriji biće izgrađen u burgenlandskom mestu Sankt Andre am Cikze (St. Andrä am Zicksee). Katolička biskupija u Ajzenštatu izašla je u susret molbi austrijskog mitropolita Arsenija Kardamakisa (Carigradska patrijaršija), a završetak radova se očekuje već krajem naredne godine.

Novi manastir u arhitektonskom smislu neće narušavati harmoniju burgendlandskog krajolika, već će biti integrisan u prostor, a otvaranje novog manastira znak je želje za zbližavanje hrišćanskih crkava, saopšteno je iz Burgenlanda.

Zahtev za izdavanje građevinskih dozvola biće podnet već u novembru, pa će, ukoliko sve bude u redu, manastir biti završen krajem 2015. godine. Desetak pravoslavnih monaha će po nalogu mitropolita Arsenija na licu mesta na nemačkom jeziku aktivno propovedati zbližavanje i saradnju hrišćanskih crkvi.

Podrška projektu SPC... Ajzenštatski biskup Egidije Živković
Podrška projektu SPC... Ajzenštatski biskup Egidije Živković

Ajzenštatski biskup Egidije Živković (Ägidius Zsifkovics) iz zajednice burgenlandskih Hrvata, rado je izašao u susret mitropolitu Arseniju, budući da je i papa Franciskus nedavno pozvao sve katoličke sveštenike da budu otvoreni za dijalog unutar hrišćanske crkve.

Izbor mesta za gradnju manastira osim odličnih saobraćajnih veza sa ostatkom Austrije ima i duhovne razloge. Naime Sv. apostol Andrija je ne samo svetac i zaštitnik burgenlandskog mesta Sankt Andre, već važi i za osnivača Carigradske patrijarišije.

Lokalna katolička zajednica najavila je punu podršku ovom projektu i objasnila da joj je drago što će u bliskoj budućnosti u svom gradiću moći da pozdravi hrišćansku braću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track