SREĆA U NESREĆI: Most pao na prugu samo nekoliko minuta posle prolaska voza!
Foto: Printscreen Oe24.at/Julia Fruhmann TZ Österreich

ostale tone krša

SREĆA U NESREĆI: Most pao na prugu samo nekoliko minuta posle prolaska voza!

Austrija -
Most koji se gradi u blizini Graca srušio se u subotu uveče. Srećom niko nije povređen, a stanovnioci obližnjih kuća odmah su evakuisani. Auto i železniči saobraćaj su u prekidu
1 / 5 Foto: Printscreen Oe24.at/Julia Fruhmann TZ Österreich

GRAC - Sinoć se kod Graca u Štajerskoj srušio do pola završen most na putu S35 (Brucker Schnellstraße) u dolini reke Mure. Deo mosta, dugačak malo manje od 100 metara, pao je na šine Južne železničke trase Austrijskih saveznih železnica, (ÖBB Südbahnstrecke), koja povezuje Beč sa Gracom i dalje sa Italijom i Slovenijom, Hrvatskom..., ali i Grac sa Salcburgom.

Sreća u nesreći je što u trenutku rušenja most prugom nije prolazio ni jedan od oko 100 vozova koji voze ovom trasom. Jedna komjpozicija prošla ispod mosta osam minuta pre nesreće. Prilikom pada mosta niko nije povređen, ali su odmah evakuisani stanari sedam obližnjih kuća. Saobraćaj je obustavljen dok se ne ukloni ukloni krš i popravi pruga. Stanovnici mestašca Fronlajten (Frohnleiten), 30 kilometara severno od Graca kažu da su čuli neuobičajen zvuk sinoć oko 18 časova.

„Kao kad vam ralica za sneg protutnja pored kuće, a onda su se začule sirene“, izjavio je jedan od komšija Austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Ubrzo je postalo jasno da se srušio drugi noseći stub mosta. Na prugu je palo oko 800 tona betona i drugog materijala. Ovaj deo mosta betoniran pre pre samo desetak dana. Prema prvim pretpostavkama, do pada je došlo zbog popuštanja nosećih skela. Predstavnici ASFINAG-a (austrijskog državnog preduzeća za izgradnju saveznih puteva) jutros su započeli istragu i procenu štete.

Sinoć je, iz predostrožnosti, odlučeno da se zatvori autosaobraćaj u oba pravca preko obližnjeg, drugog mosta, i da se evakuišu stanovnici sedam kuća u blizini gradilišta, jer postoli opasnost da padne i velika dizalica, koja se posle rušenja mosta opasno nakrivila. Za saobraćaj je zatvorena i pruga Beč-Grac, i Grac-Salcburg. Putnike će na ovoj deonici preuzimati autobusi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track