Srpski privrednici iz Austrije žele da presele poslove u domovinu
Foto: Prinskrin Tanjug

Vide svoj interes

Srpski privrednici iz Austrije žele da presele poslove u domovinu

Austrija -
Jedan naš privrednik koji ima restorane u Austriji, želi da izgradi etno selo u istočnoj Srbiji, u okviru koga će uzgajati 500 mangulica i 100 koza, čije meso će u Srbiji sušiti, prerađivati i izvoziti u Austriju

BEČ - Privrednici poreklom iz Srbije, koji žive i rade u Austriji, zainteresovani su da, zbog ekonomske krize koja se sve više oseća u toj zemlji, investiraju u Srbiji u isplative projekte ili da prebace deo svoje proizvodnje u našu zemlju, izjavio je danas Tanjugu Vladan Jeremić iz Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije iz Zaječara.

Naši privrednici u Austriji ističu da se u toj zemlji kriza oseća nešto vise nego ranije i jedan deo njih razmišlja o proširenju poslovanja ili o investiranju u Srbiji, preneo je Jeremić deo planova koje su mu oni izložili, na sastancima u Beču, održanim u okviru Biznis foruma Srbija- Austrija.

Jeremić je dodao i da su neki od nih, tokom razgovora sa delegacijom iz istočne Srbije, predložili nekoliko zanimljivih projekata i da, kako je rekao, tačno znaju gde i u šta žele da investiraju.

Jeremić je naveo da jedan privrednik, poreklom iz Srbije koji ima restorane u Austriji, želi da izgradi etno selo u istočnoj Srbiji, u okviru koga će uzgajati 500 mangulica i 100 koza, čije meso će u Srbiji sušiti, prerađivati i izvoziti u Austriju.

"Drugi privrednik predlaže šivenje košulja po meri u Srbiji za potrebe austrijskog tržišta i njihov izvoz u Austriju. Treći želi da mermer koji inače uvozi iz Italije u Austriju, prerađuje u Srbiji umesto u Austriji, jer su kod nas jeftiniji radna snaga i energenti, a potom da ga prodaje u Austriji I zapadnim zemljama", naveo je Jeremić.

Zbog svih tih projekata će krajem aprila u Beču biti održan sastanak sa predstavnicima poljoprivrednika i prerađivača drveta iz istočne Srbije, posebno iz Bora i Zaječara, rekao je on i dodao da privrednici u Austiji nisu dovoljno informisani o tome šta se dešava Srbiji i o propisima u našoj zemlji , a imaju i sumnju da kod nas postoji stalna promena propisa.

Generalni direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbije Goran Aleksić ukazao je da postoji veliki obim prevoza putnika između Beča i Srbije i najavio da će na sastancima sa kolegama iz Austrije tokom foruma u Beču razgovarati o podizanju kvaliteta te usluge.

"U teretnom saobraćaju ukazaćemo, na sastanku sa Želežnicama Austrije i logističkim operaterima, na potrebu preseljenja železničkog terminala ŽIT-a sa sadašnje lokacije, zbog planova izgradnje projekata “Beograd na vodi”, kazao je Aleksić i dodao da postoji potreba uključenja austrijskih privrednika u to izmeštanje ili zajednička organizacije nekog terminala u Srbiji koji bi mao vezu između železnice i drumskog saobraćaja.

Još jedan privrednik iz Srbije došao je u Beč da traži šansu za razvoj sopstvenog biznisa.

Rade Spasojević, vlasnik rasadnika i kalemova iz Kruševca kaže da njegovo preduzeće može da ponudi austrijskom tržištu kvalitan sadni materijal sa pojedniačnim pakovanjima neophodnim za poljoprivredne apoteke.

Predložićemo potencijalnim austrijskim partnerima da se udruži nekoliko domaćih proizvođača da zajedno bolje nastupe na austrijskom i zapadnom tržištu, jer već zajednički uspešno prodajemo sadnice i kaleme u istočnim zemljama, bivšeg ŠSR-a,kazao je Spasojević i dadao da su naše cene tih proizvoda dosta povoljnije od na primer holandskih ili nemačkih proizvođača, što je dodatan razlog da prodremo na ovo tržište.

Generalni direktor kompanije BVC Slobodan Škundrić iz Beograda rekao je da naši privrednici mogu dosta da nauče od austrijskih, kao i da možemo da privučemo investicije iz te zemlje ili da unapredimo izvoz iz Srbije u Austriju.

"Izvoz, ostvaren uz veliki rad i trud, je jedini način da razvijemo privredu, a za to nedostaje podška finansijskog sektora i lakši način dolaska do novca neophodnog za investiranje", rekao je Škundrić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track