ŠTEDE NA ŠTETU MALIŠANA: Deca u bečkim bolnicama čekaju po osam meseci na operaciju!
Foto: Marina Lopičić

Na najmlađima se slomila kola

ŠTEDE NA ŠTETU MALIŠANA: Deca u bečkim bolnicama čekaju po osam meseci na operaciju!

Austrija -
Lekari bečkih bolnica ističu da krivicu treba tražiti u merama štednje, odnosno smanjenja broj osoblja, zbog čega se na operacije čeka mesecima.U ginekološkoj klinici ukidaju dežurnog pedijatra

BEČ - Nove mere štednje u bečkim bolnicama negativno se odražavaju i na pedijatriju, pa zbog toga deca, koja imaju problema sa regijom uho-grlo-nos, moraju biti spremni na dugo čekanje na operaciju, čak i do sedam meseci.

Naime, u bečkim bolnicama, pre svega u Kliničkom centru AKH čeka se čak sedam meseci na termin za operaciju dece. Prema pisanju bečkog dnevnika "Kronen cajtung" u bolnici "Hanuš krankenhaus" čeka se "svega" tri meseca. U bolnici "Kaiser Franz Josef" deca moraju da čekaju na operaciju četiri meseca, kao i u bolnici "Hietzing". U bolnici "Rudolfstiftung" čekanje traje šest meseci, isto kao i u "Sankt Ana" dečijoj bolnici.

Najlošija situacija je u bolnici "SMZ Ost", gde se operacije zakazuju tek od januara iduće godine. Predsednik Lekarske komores Tomas Šekeres ukazuje da deca i sa jakom upalom uha moraju da čekaju do četiri meseca, a kod oboljenja bruha dva meseca. Oba oboljenja, kako je podsetio, ukoliko se predugo čeka na terapiju mogu dovesti do dugoročnijih posledica.

Lekari ističu da krivicu treba tražiti u merama štednje, odnosno smanjenja broj osoblja.Oni ističu da je, pre primene novih mera trebalo izgraditi sistem, jer je samo štednja nedovoljna. U vladi pokrajine Beč naglašavaju da novi model radnog vremena lekara treba da skrati čekanja. Dugoročna negativna strana mera štednje je i ukidanje noćnog dečijeg lekara u bečkoj klinici "Semelvajs".

Na osnovu prestruktuiranja Udruženja bečkih bolnica (KAV) od 1.jula na bečkoj ginekološkoj klinici "Semelvajs", tokom noći, više neće dežurati pedijatar. KAV opravdava ovu meru time što ni na jednom ginekološkom odeljenju nema pedijatra, već samo na onima koja se bave rizičnim porodiljama. Oko 5.500 žena godišnje se porađa u "Semelvajs" klinici, a kako dodaje KAV, pedijatar je potreban samo u hitnim slučajevima, uz obrazloženje da je prošle godine bilo svega devet hitnih slučajEVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track