STEFANOVIĆ: MUP Srbije će dati pun doprinos borbi protiv kriminala u regionu i Evropi
Foto: Tanjug

Generalna skupština SEPCA

STEFANOVIĆ: MUP Srbije će dati pun doprinos borbi protiv kriminala u regionu i Evropi

Austrija -
Direktor Savezne kriminalističke policije Austrije Franc Lang naglasio je da je region jugoistočne Evrope veoma važan za sistem bezbednosti cele Evrope, istakavši da je značajno da šefovi policija regiona zajedno rade na borbi protiv kriminala

BEOGRAD - Zvaničnici policija Srbije, Austrije i Švajcarske ukazali su danas na neophodnost još jače saradnje u zajedničkoj borbi protiv svih vidova kriminala u regionu, ali i u Evropi.

Generalna skupština Udruženja šefova policija Jugoistočne Evrope (SEPCA) danas je počela u Beogradu, uz poruku ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića da će MUP dati pun doprinos u borbi protiv kriminala u zemlji, regionu i Evropi.

Stefanović je otvarajući taj skup naglasio da će MUP Srbije dati svoj puni doprinos u cilju poštovanja i sprovođenja zakona, očuvanja stabilnog javnog reda i mira i bezbednosti građana na teritoriji Srbije.

U pauzi generalne skupštine SEPCA predstavnici policija tri države su u izjavama novinarima izrazili spremnost i za unapređenje saradnje na strateškom nivou.

Direktor srpske policije Milorad Veljović je istakao da je zajednički konstatovano da borba protiv organizovanog kriminala ne može biti samostalna i parcijalna.

On je dodao da su policajci možda dobri ambasadori svojih zemalja u smislu da imamo zajednički problem - zajedničku borbu protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala.

"U toj borbi možemo istrajati samo zajednički, a ta zajednička saradnja mora biti iskrena i dobronamerna i onda daje rezultate", rekao je Veljović.

On je naglasio da je policija Srbije potpuno opredeljenja za tu borbu, poručivši svim građanima naše zemlje da u toj borbi neće biti zaštićenih ni pošteđenih.

Direktor Savezne kriminalističke policije Austrije Franc Lang (Franz Lang) naglasio je da je region jugoistočne Evrope veoma važan za sistem bezbednosti cele Evrope, istakavši da je značajno da šefovi policija regiona zajedno rade na borbi protiv kriminala.

"Imamo velika iskustva u zajedničkom radu, koji smo ostvarili danonoćno radeći na apsolutno zajedničkom tehničkom i tehnološkom nivou", rekao je on.

Lang je izrazio zadovoljstvo što je Austrija učestvovala u projektu unapređenja policijskih službi u regionu a što će na današnjoj Generalnoj skupštini SEPCE biti ozvaničeno potpisivanjem Memoranduma o razumevanju.

Direktor Kriminalističke policije Švajcarske Rene Volhauser (Rene Wohlhauser) izrazio je uverenje da će policije regiona u budućnosti uspeti da unaprede borbu protiv organizovanog kriminala i da se izbore sa svime što ugrozava region.

"Mogu da potvrdim da je saradnja policija Srbije i ostalih članica SEPCA i švajcerskom policijom bila dobra i puna međusobnog poverenja", rekao je on.

Pomoćnik direktora EUROPOL Kristijan Ječutek (Jechoutek) izrazio je zadovoljstvo što će do promena u toj asocijaciji doći na osnovu namere samih članica, istakavši da je to ono što tu asocijaciju čini još snažnijom u borbi protiv kriminala.

On je izrazio zadovoljstvo što će EUROPOL dobiti još snažnijeg partnera u regionu u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala. Prema njegovim rečima, promene u SEPCA dovešće do još snažnije i operativnije saradnje EUROPOL sa policijama u regionu.

Predsedavanje SEPCA od danas će preuzeti Albanija, čijem ministru unutrašnjih poslova je direktor srpske policije poželeo uspeh u radu, uz poruku da je saradnja policija dve države značajna za bezbednost u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track