(VIDEO) STEFANOVIĆ: Pet optužnica osumnjičenima za terorizam
Foto: Tanjug

Udruženi protiv džihadizma

(VIDEO) STEFANOVIĆ: Pet optužnica osumnjičenima za terorizam

Austrija -
Naš cilj je da pronađemo i krivično procesuiramo sve za koje postoji sumnja da propagiraju radikalnu islamističku ideologiju i regrutuju članove i simpatizere, rekao je srpski ministar

BEČ - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Srbija do sada uhapsila i podigla optužnice protiv pet svojih državljana osumnjičenih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama.

Stefanović, koji učestvuje na konferenciji "Zajedničko rešavanje problema džihadizma" u Beču rekao je Tanjugu da je Srbija promenila Krivični zakonik uvođenjem dva nova krivična dela - učestvovanje u ratu i organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi i da je time kriminalizovala odlazak tih ljudi u borbe u stranim državama.

Kako je dodao, Srbija je kriminalizovala ne samo njihov odlazak i učešće već i sve one koju organizuju, finansiraju i inspirišu i pomažu odlazak terorista u borbe u drugim zemljama.

Ministar je naveo i da je to već počelo da daje rezultate i da sada ima mnogo manje takvih lica nego što ih je ranije bilo.

"Ono što je najvažnije je da svi preduzmu sve mere koje su im na raspolaganju i da pokažu konkretne rezultate", rekao je Stefanović.

"Republika Srbija je veoma važna u svom regionu u smislu moći naše države i snage naše policije i bezbednosnih naših službi zato što smo već pokazali da smo relevantan partner koji može da doprinese bržoj i efikasnijoj borbi protiv svih terorističkih organizacija", podvukao je Stefanović.

To je veoma važno zbog bezbednosti građana i mi ćemo nastaviti da budemo veoma oprezni, da razmenjujemo informacije sa svim relevantnim partnerskim službama u Evropi i van nje, poručio je on.

Ministar je rekao i da Srbija priprema organizaciju konferencije posvećenu borbi protiv terorizma koja će, 29. aprila, biti održana u Beogradu, u saradnji sa Stejt departmentom i Evropskom unijom, i da će i time pokazati da je zemlja koja na ozbiljan i odgovoran način pristupa rešavanju tog problema.

Učestvujući u radu konferencije Stefanović je poručio da Srbija u potpunosti podržava jedinstvenu reakciju svih zemalja u borbi protiv terorizma.

"Terorizam je, nažalost, sveprisutan i predstavlja ogromnu pretnju stabilnosti, vrednostima naših demokratskih društava i pravima i slobodama naših državljana", rekao je Stefanović na panelu "Reagovanje".

"Naš cilj je da pronađemo i krivično procesuiramo sve za koje postoji sumnja da propagiraju radikalnu islamističku ideologiju i regrutuju članove i simpatizere, presečemo kanale finansiranja i komuniciranja, sprečimo planiranje i izvršenje njihovih planova. To već daje rezultate i mi imamo mnogo manji broj takvih osoba nego ranije", rekao je ministar.

Ukazavši da terorizam ne poznaje granice, da ne poštuje moralna načela i principe i da ne preza ni od čega kako bi propagirao svoja politička, verska i ideološka ubeđenja, ministar je istakao da odgovor na terorizam mora biti snažan i jedinstven, kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou.

"Srbija je među prvima osudila svaki akt terorizma i, u domenu svojih mogućnosti, daje konkretan doprinos u borbi protiv njega svakodnevnom razmenom informacija, učešćem u svim projektima i međunarodnim inicijativama", rekao je Stefanović.

On je ukazao da se terorističkim organizacijama može suprotstaviti jedino mobilna, efikasna, dobro obučena i informisana policija i podsetio da je Biro za koordinaciju službi bezbednosti početkom januara formirao mešovitu radnu grupu za borbu protiv terorizma i da je napravljen adekvatan normativni okvir.

"MUP, u skladu sa svojim ovlašćenjima i nadležnostima, preduzima korake u reagovanju na terorizam i kroz pojačanu kontrolu graničnih prelaza. Moramo preseći korene terorizma, koji najčešće leže kako u ilegalnoj trgovini oružjem, pranju novca, tako i trgovini narkoticima", upozorio je ministar policije.

http://www.youtube.com/watch?v=KKkjW9rZTI0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track