ŠTRAHE: Ako pobedimo na izborima u Beču, Hojpl isto veče mora da podnese ostavku!

USPEŠNA DECENIJA LIDERA FPÖ

ŠTRAHE: Ako pobedimo na izborima u Beču, Hojpl isto veče mora da podnese ostavku!

Austrija -
Za deset godina koliko je na mestu prvog čoveka Slobodarske partije Austrije, Hajnc Kristijan Štrahe učinio je da FPÖ na saveznim izborima bude sve uspešniji

BEČ - Danas je tačno deset godina od kada je Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache, FPÖ) postao predsednik Slobodarske partije Austrije. U tom periodu FPÖ je saveznim austrijskim izborima bio sve uspešniji. Međutim, na nekim od pokrajinskih izbora u Austriji, slobodarci su se suočili sa gubitkom podrške.

Štrahe je istovremeno i predsednik FPÖ na saveznom nivou i prvi čovek bečkog dela FPÖ. Njegov još neostvaren san je da postane gradonačelnik Beča. Verije da će to postati java već ove jeseni, posle izbora za bečki gradski/pokrajinski parlemant koji će se održavaju 11. oktobra.

U intervjuu u „Novinarskom času“, poznatoj emisiji austrijske nacionalne radio-televizije ORF, Štrahe je na pitanje šta očekuje od bečki izbora u oktobru, odgovorio: „Ko zna, možda nam uspe da osvojimo prvo mesto!“

Štrahe je svestan da je prvo mesto u Beču teško osvojiti. Socijaldemokrate (SPÖ) su do sada su uvek dobijale izbore za bečki parlament i to s razlogom. Beč je danas visokorangiran po kvalitetu života u njemu na svim svetskim rang-listama. Štraheovi slobodarci teško da mogu ponuditi bolja rešenja za izazove pred kojima se nalazi Beč, u prvom redu za rastuću nezaposlenost. FPÖ sada ima 27 od 100 odborničkih/poslaničkih mesta u skupštini grada Beča.

„Imamo šansu da osvojimo i znatno više od 30 odsto glasova“, izjavio je juče lider FPÖ i dodao da "ako bi Slobodarska partija osvojila prvo mesto, gradonačelnik Mihael Hojpl isto veče mora da podnese ostavku“, kaže Štrahe.

On smatra da bi prvo mesto FPÖ-a na bečkim izborima dovelo i do preokreta u temeljnim stavovima socijaldemokrata. Po Štraheu, SPÖ više ne bi mogla da ignoriše i odbija ikakvu saradnju sa FPÖ, a za tako nešto su potrebni novi ljudi u vrhu Socijaldemokratske partije.

Kada bi postao gradonačelnik, Štrahe , koji je strastven pušač, ne bi sproveo potpunu zabranu pušenja u lokalima. Štrahe kaže da je odlučio da ostavi cigarete na veče izbora 11. oktobra, ali se zalaže za slobodu izbora: „Ko hoće da puši, neka to i radi!“ Štrahe je dodao da je potpuna zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima protivustavna.

Štrahe je negirao da je protivnik islama. Naglasio je da ono protiv čega se bori nije religija muslimana nego radikalni islamizam, koji se temelji na islamu. Ponovio je kako se zalaže za oduzimanje državljanstva Austrije onima koji se priključuju terorističkim snagama, kao što je Islamska država.

Ovim „tempiranim bombama“ ne bi trebao da se dozvoli povratak u Austriju, upozorava šef austrijskih slobodaraca. O islamu je dodao da nije deo austrijskog nasleđa, ni istorijskog, niti kulturnog uopšte. Islam jeste religiozna zajednica u Evropi, ali nije deo Evrope, smatra Štrahe. Za njega je krst simbol kulture, a ne samo jedne religije.

„Ako baš hoćete, smatram se poslednjim vitezom Zapadnog sveta.“

Poznat po radikalnim stavovima u politici prema izbeglicama, Štrahe se zalaže da im se pomaže na licu mesta, oko kriznih regija u svetu, a ne u prekomorskoj Evropi. Istovremeno bi na odgovornost morali da se pozovu svi oni koji uzrokuju krize i ratove, kaže Štrahe, aludirajući na SAD.

Uzvraćaju udarac

Štraheov razgovor u „Novinarskom času“ je odmah izazvao reakcije iz vrha drugih austrijskih partija. Generalni sekretar Socijaldeokratske partije Austrije (SPÖ), Norbert Daraboš (Norbert Darabos), kaže da Štrahe jadikuje kao dete sa kojim niko ne želi da se igra.„Neka razmisli da li postoje razlozi za to“, dodaje Daraboš. Generalni sekretar Narodne partije Austirje (ÖVP), Gernot Blimel (Gernot Blümel), izjavljuje kako nije iznenađen Štraheovom željom da bude gradonačelnik Beča. „Međutim, želja ne znači istovremeno i dobar program“ poručuje Blimel.Štraheu savetuje da se usmeri na rad i razumnu međusobnu saradju, „umesto retoričkog potpaljivanja i hranjenja predrasuda“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track