ŠTRAHE O ČISTO TURSKOJ IZBORNOJ LISTI: Kome se ne sviđa u Austriji može da se seli!
Foto: Reuter

NAPETO UOČI BEČKIH IZBORA

ŠTRAHE O ČISTO TURSKOJ IZBORNOJ LISTI: Kome se ne sviđa u Austriji može da se seli!

Austrija -
Formiranje posebne liste, koja bi zastupala interese samo turskih doseljenika, jasno pokazuje da u turskoj zajednici očigledno ne postoji volja za integracijom", naglašava Hajnc-Kristijan Štrahe, lider FPÖ

BEČ - Ako 11. oktobra na izborima za Skupštinu Beča zaista bude i nacionalna lista sa isključivo turskim kandidatima, Austrijanaca sa turskim poreklom, to će biti čist bezobrazluk, smatra lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache).

"Ko dođe u Beč i želi živeti ovde, mora da se integriše. Formiranje posebne liste, koja bi zastupala interese samo turskih doseljenika, jasno pokazuje da u turskoj zajednici očigledno ne postoji volja za integracijom", naglašava Štrahe.

"Da li će Redžep Erdogan slati i novac za bečku izbornu listu austrijskih Turaka", pita se Štrahe u najnovijem saaopštenju FPÖ i dodaje da "Prema novom zakonu škole, udruženja, džamije itd. ne smeju biti finansirane iz inostranstva. Da li će to biti dozvoljeno političkim pokretima?" .

Štrahe koristi ovu temu da iskritikuje i socijaldemokratsko-zelenu bečku gradsku/pokrajinsku vladu. "Crveno-zelena integraciona politika ne zaslužuje taj naziv", tvrdi predsednik FPÖ-a. Po Štraheu, integracija znači da se čovek prilagodi načinu života zemlje u koju se doselio i živi u razumevanju sa autohtonim stanovništvom, a ne da se svesno razgraničava i stvara paralelno društvo.

"Ne postoji zemlja na svetu, pogotovo ne muslimanska, u kojoj bi se trpelo takvo ponašanje i sa njim povezano potkopavanje vlastite kulture", upozorava lider austrijskih slobodaraca. On naglašava da nema ništa protiv da u Austriji ostane svako svako ko se integrisao, prilagodio domaćoj kulturi. Onima koji permanentno žive u paralelnim ili čak suprotstavljenim društvima, Štrahe savetuje da napuste Austriju što brže mogu.

Šef slobodaraca, koji rukovodi i partijskom organizacijom Beča, dodaje kako "gospodin Turgaj Taskiran (nosilac najavljene turske liste za bečke izbore, nap.) nesumnjivo ima blizak odnos sa AKP, islamsko konzervativnom partijom Erdogana (turski premijer, nap.). Podsećajući da je AKP u Turskoj, na parlamentarnim izborima ovog juna, izgubila apsolutnu većinu, Štrahe upozorava da ova partija bestidno nastoji nametnuti svoju politiku u Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track