ŠTRAHE DAO ŠANSU SRBIMA: Nemanja Damnjanović prvi Srbin poslanik u bečkoj skupštini!
Foto: Milan Ilić

Intervju

ŠTRAHE DAO ŠANSU SRBIMA: Nemanja Damnjanović prvi Srbin poslanik u bečkoj skupštini!

Austrija -
Mi imamo pametnog naroda ovde i nadam se da će moj ulazak u Skupštinu Beča podstaći i neke od njih da počnu da se bave politikom, kaže Damnjanović za Kurir

BEČ - Nemanja Damnjanović biće, po svemu sudeći, prvi Srbin koji će sesti u gradsku i pokrajinsku Skupštinu Beča.

Damnjanović je visoko rangiran na listi kandidata Slobodarske partije Austrije (FPÖ) za bečke izbore 11. oktobra. On u Skupštinu Beča ulazi i kada bi FPÖ osvojila samo onoliko glasova kao i na prethodnim bečkim izborima, a sve aktuelne ankete pokazuju da će 11. oktobra FPÖ dobiti znatno više od 27 odsto, koliko ih je osvojila 2010.

Damnjanović je od pre nekoliko godina odbornik FPÖ-a u opštinskoj skupštini 11. bečke opštine (Simmering). Na njegovoj FPÖ vizit-karti piše i da je "poverenik za Austrijance sa srpskim i hrvatskim korenima."

Razgovarali smo u prostorijama poslaničkog kluba FPÖ u bečkoj Gradskoj kući.

Damnjanović, Srbin po majci i ocu, rođen je 1972. godine u Kragujevcu. Suprugu mu je srpskog porekla, rođena u Austriji.

Koliko ste već godina u Austriji? Šta ste po obrazovanju?

Lani sam u Beogradu završio bečelor studiju odnosa sa javnošću, marketinga i menadžmenta, a studirao sam i sport. Inače sam bio profesionalni fudbaler, učitelj plivanja i fudbalski trener. To sam radio neko vreme i u Austriji. Bavio sam se i prodajom finansijskih usluga, ali od prošlog oktobra su mi odnosi sa javnošću glavna preokupacija. Na tim poslovima sam angažovan i u FPÖ. Uradili smo, između ostalog, jedan video za predizbornu kampanju.

Nemanja Damnjanović i Johan Gudenus
Nemanja Damnjanović i Johan Gudenus

Šta Vam je bio motiv da se učlanite u FPÖ?

Hteo sam da se politički angažujem za naš narod. Upoznao sam zato predstavnike i programe Socijaldemokratske partije i Slobodarske partije. Na osnovu programa koje su nudili i jedni i drugi, kao i ljudskih karaktera ljudi iz tih partija, odlučio sam se za Slobodarsku partiju. Smatram da je mnogo toga u njoj moderno i napredno.

Šta nudite svojoj glavnoj ciljnoj grupi? Pretpostavljam da su to Bečlije koji imaju srpsko poreklo i pravo glasa?

San svakoga ko počinje da se bavi poitikom je da uđe kao poslanik u skupštinu. Poslanik u Beču mora predstavljati čitav narod. Niko ko ovde žive ne sme biti zaboravljen i zanemaren. Hoćemo da aktiviramo sve grupe ljudi. Naravno, ponosni smo na naše poreklo i ovo je jedinstvena prilika da se i drugim Austrijancima srpskog porekla otvore srce i oči. Mi imamo pametnog naroda ovde i nadam se da će moj ulazak u Skupštinu Beča podstaći i neke od njih da počnu da se bave politikom. Uveren sam da je FPÖ jedina partija koja nikog ne ograničava.

Koja područja političkog delovanja Vas najviše interesuju?

Sport, obrazovanje i integracija, pogotovo mladih, su teme kojima najviše volim da se bavim i na koje sam najviše usmeren. Imigracija i integracija su oblasti koje sam doživeo i koje još uvek doživljavam. Još 2010. sam, u jednom intervjuu, naglasio da je mladima najvažnije osigurati dobro obrazovanje i radna mesta. Pogledajte gde smo sada: najviše nezaposlenih je u Beču, a mnogi mladi prosto nemaju želju za višim obrazovanjem, jer znaju da neće biti primljeni na posao posle škole. Baveći se sportom i osiguranjem, upoznao sam takođe zdravstveni, penzioni i ukupan socijalni sistem, Generalno, ovaj sistem u Austriji je bio dobar, to moramo priznati, ali ima mnoge slabosti, koje ćemo uskoro osetiti. Njih moramo eliminisati. To su područja koja nameravam da forsiram u Skupštini Beča.

Zašto bi čovek sa pravom glasa trebalo da glasa za Vas, odnosno Slobodarsku partiju ?

Čovek bi trebalo da glasa za mene i za našu partiju, zato što, za razliku od mnogih drugih, zastupamo slobodu mišljenja. Zalažemo se za istinsku demokratiju, ne ograničavamo nikoga.... Želimo da sarađujemo sa pametnim ljudima. Imamo iskusan kadar, ali i mlad tim. Beču su potrebne promene. One su moguće samo modernizacijom, novim, mladim snagama u kombinaciji sa iskusnim kadrom. Upravo to doživljavam u ovoj partiji. Nadam se da ćemo 11. oktobra pobediti u Beču. Nezadovoljstvo, slabljenje srednje klase, prezaduženost, ogromne cene stanova, stanarina i komunalija, to su problemi koji nas sve muče. Kada treba napraviti promene ako ne sad!?

Mnogi smatraju da FPÖ Srbe u svojoj partijskoj organizaciji koristi samo figure u izlogu. Da li Slobodarska partija Austrije, za koju se smatra da je desna politička snaga koja ne voli usljenike, može i hoće zaista delovati u korist austrijskih Srba?

Tu argumentaciju slušamo već godinama. Uveren sam da FPÖ nije partija koja hoće samo da iskoristi Srbe. Siguran sam da to nije tačno. Svaki član naše partije ima mnogo prijatelja stranog porekla. Ova partija se zauzima za zajedničko bolje sutra svih građana. Pitanje je, međutim, šta su partije na vlasti učinile poslednjih godina za nas u Beču, osim dodatnih 9.000 evra duga po glavi stanovnika. Možemo i da se zapitamo šta su druge partije dosad uradile za ovdašnje Srbe. Najbolje je da se posle 11. oktobra ponovo sretnemo. Tada će se potvrditi ovo šta sam Vam rekao.

(Tekst i foto: Milan Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track