ŠTRAHE O TURSKOJ LISTI: Napolje iz Austrije oni koji ovde žele paralelno društvo!
Foto: Reuter

Oštra reakcija

ŠTRAHE O TURSKOJ LISTI: Napolje iz Austrije oni koji ovde žele paralelno društvo!

Austrija -
Ne postoji država na svetu, pogotovo ne muslimanska, koja bi trpela ovakve postupke i sa njima povezano potkopavanje sopstvene kulture, kaže lider austrijskih slobodaraca

BEČ - Johan Gudenus (Johann Gudenus) nije jedini funkcioner Slobodarske partije Austrije (FPÖ) koji se žestoko protivi ideji nekih austrijskih Turaka da se na predstojećim izborima za gradsku/pokrajinsku skupštinu Beča pojavi nacionalna, turska lista sa kandidatima za skupštinske odbornike/poslanike. Oglasio se sad i šef FPÖ-a lično, Hanjc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache).

"Nenadmašiv bezobrazluk će biti ako se zaista istakne turska lista pred izbore u Beču 11. oktobra", kaže šef i austrijskih slobodaraca u najnovijem partijskom saopštenju.

"Ko dođe u Beč da živi i radi, mora tu da se integriše. Formiranje sopstvene liste sa ciljem zastupanja interesa turskih doseljenika pokazuje da su turskoj zajednici zapravo uopšte ne postoji volja za integracijom", naglašava Štrahe.

Iz vrha FPÖ se upozorava dа je Turgaj Taskiran, inicijator posebne turske liste kandidata za skupštinu Beča, blizak islamsko-konzervativnoj partiji AKP u Turskoj, iz čijih redova je sadašnji predsednik Turske Tajip Redžep Erdogan.

Podsećajući da je na poslednjim izborima za turski parlament u junu ove godine, AKP izgubila prethodno apsolutnu većinu poslanika, Štrahe se pita kome se daje za pravo da se politika AKP, koja je i u Turskoj očito neuspešna, sada bestidno izvozi u Beč.

"Da li možda AKP i finansira svoje bečke istomišljenike", sledeće je pitanje šefa slobodaraca.

"Po novom austrijskom Zakonu o islamu, škole, džamije, udruženja ne smeju da dobijaju novac iz inostranstva. Može li se zaključiti da je finansiranje iz drugih država moguće za političke pokrete?", nastavlja Štrahe.

Prvi čovek FPÖ-a se osvrnuo i na domaću politiku, konkretno u Beču, čiju vladu čini Socijaldemokratska partija (SPÖ) u koaliciji sa manjinskim partnerom, austrijskim Zelenima iz Beča.

Štrahe smatra da ova crveno-zelena koalicija mora napokon shvatiti da njena integraciona politika nije zaslužila ni naziv koji nosi.

"Integracija znači da se čovek prilagodi načinu života zemlje u koju se doselio, te da istovremeno izgradi razumevanje sa autohtonim stanovništvom, a ne da se svesno razgraničava i formira paralelne zajednice", podseća Štrahe i dodaje:

"Ne postoji država na svetu, pogotovo ne muslimanska, koja bi trpela ovakve postupke i sa njima povezano potkopavanje sopstvene kulture!".

Lider slobodaraca naglašava da svi koji su se integrisali sa Austrijom, prilagodili ovdašnjoj kulturi, ostaju ovde rado viđeni. Međutim, onima koji konsekventno žele da žive u paralelnom, ili čak suprotstavljenom društvu, Štrahe savetuje da najbržim mogućim putem napuste Austriju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track