ŠTRAHE: Sumnjam da SPÖ dobija novac od Amerike da bi podržavao NATO!
Foto: Parlament.gv.at

Delgacija plavih u Rusiji

ŠTRAHE: Sumnjam da SPÖ dobija novac od Amerike da bi podržavao NATO!

Austrija -
Štrahe se zapitao da li Socijaldemokratska partija (SPÖ) za svoju privrženost NATO paktu, neprijateljstvo prema Rusiji i kršenje ustava nepoštovanjem neutralnosti možda dobija novac od SAD

BEČ/MOSKVA - Predsednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache) prozvao je austrijsku Socijaldemokratsku partiju (SPÖ) da uzima novac od Sjedinjenih Američkih Država kako bi podržavao NATO pakt i kršio ustavnu odredbu o neutralnosti zemlje.

Štrahe je na sastanku u ruskoj Dumi ponovio da se Slobodarska partija svim srcem bori za austrijsku neutralnost dok republička vlada, sa druge strane, nastavlja svoju poslušnost NATO paktu.

"Mi smo ubeđeni u ispravnost austrijske neutralnosti, a za ovu privrženost ne dobijamo ni finansijske donacije, niti kredite“, objasnio je Štrahe.

On se istovremeno zapitao da li Socijaldemokratska partija (SPÖ) za svoju privrženost NATO paktu, neprijateljstvo prema Rusiji i kršenje ustava nepoštovanjem neutralnosti možda dobija novac od SAD.

"Način razmišljanja onog mangupa Darabosa (Norbert Darabos, visoki funkcioner (SPÖ), prim.aut.) uverava me da je to, verovatno, istina“, zaključio je Štrahe.

Podsetimo, Štrahe se sa svojom delegacijom trenutno nalazi u Moskvi gde učestvuje u međunarodnoj diskusiji na temu "Načini za prevazilaženje krize poverenja u Evropi“.

Diskusiju je organizovao predsednik Komiteta spoljnih poslova ruske Dume Aleksej Puškov, a pored Štrahea u Moskvi su i šef poslaničkog kluba plavih u Beču Johan Gudenus Johann Gudenus), portparol Slobodarske partije za spoljnopolitička pitanja Johanes Hibner (Johannes Hübner) i portparol FPÖ u oblasti nauke Andreas Karlsbek (Andreas Karlsböck).

Domaćini ove konferencije, na kojoj će, pored političara, učestvovati i naučnici i eksperti iz cele Evrope, su predsednik ruske Dume Sergej Nariškin i ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov.

Delegacija Slobodarske partije na čelu sa Štraheom u ponedeljak je posetila Dumu gde se srela sa potpredsednikom ove institucije Sergejem Železnjakom, predsednicom parlamentarne grupe prijateljastva Rusija-Austrija Elmirom Glubokovskajom, poslanicima Vikotorm Pinskijem i Mihailom Staršinovim, te sa Aleksandrom Babakovim, izaslanikom ruske dijaspore. Delegacija se sastala i sa austrijskom ambasadorkom u Moskvi Margot Klestil-Lefler.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track