ŠTRAHE: Turcima sa dvojnim državljanstvom oduzeti austrijski pasoš!
Foto: AP

Predlaže drastične mere

ŠTRAHE: Turcima sa dvojnim državljanstvom oduzeti austrijski pasoš!

Austrija -

BEČ - Lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc Kristijan Štrahe zatražio je od austrijske vlade, povodom referenduma u Turskoj, da svim turskim državljanima, koji imaju i austrijski pasoš, oduzme austzriijsko državljanstvo i pozvao je na ekonomske sankcije EU protiv Turske.

Štrahe je, u intervjuu bečkom dnevniku "Hojte", rekao da najkasnije sada, posle ishoda referenduma, mora biti jasno da je neophodno u potpunosti zaustaviti pristupne pregovore EU sa Turskom. Prema njegovim rečima, Redžep Tajip Erdogan ne može, pod ovim uslovima, biti partner Evrope.

Lider FPÖ zatražio je zabranu finansiranja iz inostranstva turskih udruženja u Austriji. Isto tako moraju sva plaćanja EU Turskoj biti obustavljena, jer, kako naglašala, jedini jezik koji Erdogan raume jesu ekonomske sankcije.

Kada je reč o turskoj dijaspori u Austriji, prema Sstraheu 73,2 odsto glasova od strane turskih birača u Austriji za promenu Ustava u Turskoj, pokazuje dramatični neuspeh politike integracije.

"Zaprepašćen sam da vlada nije iskoristila mogućnost glasanja da identifikuje dvojne državljane. Naravno da treba da im se oduzme austrijski pasoš. I moramo konačno štititi naše granice"; zaključio je Sstrahe.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO : Kada se tačno vraća zima u Srbiju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track