STRAHUJU OD NEREDA: Pegida sutra protestuje u Beču, levičari spremaju kontramiting!
Foto: Reuter

Nove demonstracije

STRAHUJU OD NEREDA: Pegida sutra protestuje u Beču, levičari spremaju kontramiting!

Austrija -
Nekoliko vodećih članova radikalnih levičarskih demonstranata ostalo je nakon bala desničara u Beču da, kako se navodi "srdačno" dočeka i pripadnike Pegide

BEČ - Samo što je prošao bal desničara tokom kojeg je u sukobima učesnika bala i levičara 10 osoba povređeno, a 54 uhapšeno, austrijsku prestonicu sutra čekaju novi protesti, a strahuje se i od nereda.

U Beču će sutra u 18.30 biti održan protest pokreta Pegida, a najavljen je i kontramiting radikalnih levičara. Na licu mesta biće minimum 700 policajaca koji će pokušati da spreče nerede i sukobe.

Podsetimo, Pegida je udružuje desničara, "patriotskih" Evropljana koji su protiv islamizacije Zapada i njihove prve demonstracije održane su u Nemačkoj. Sada ovaj pokret pokušava da se proširi i u Austriji. Dosadašnje šetnje nemačkim gradovima bile su propraćene sukobima sa policijom i radikalnim levičarima koji su organizovali kontramitinge.

Levičari su i za sutra u Beču najavili svoje demonstracije čija će baza biti kod muzejskog kvarta (Museumsquartier). Policija procenjuje da će u šetnji učestovati manje od 1.000 pripadnika ovog pokreta.

Kako dnevne novine Kronen Cajtung javljaju, nekoliko vodećih članova radikalnih levičarskih pokreta ostalo je nakon bala desničara u Beču da, kako se navodi "srdačno" dočeka i pripadnike Pegide.

Podsetimo, na balu desničara, poznatijem kao "Balu akademika“ došlo je do sukoba oko 5.000 demonstranata i 1.500 gostiju bala. Deset osoba je povređeno, a 54 uhapšeno. Troškovi obezbeđenja iznosili su 1,5 miliona evra.

Policija je sprečila veće sukobe tako što agresivnim grupacijama koje su iz unutrašnjosti i inostranstva u Beč krenule autobusima, sprečila ulazak u austrijsku prestonicu..

(S. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track