STRAVIČNO: Izbeglice pronađene u hladnjači kod Beča mrtve već danima, tela u stanju raspadanja!
Foto: REUTERS

UŽASNA SMRT

STRAVIČNO: Izbeglice pronađene u hladnjači kod Beča mrtve već danima, tela u stanju raspadanja!

Austrija -
Stanje u kojem smo pronašli tela, otežava utvrđivanje njihovog identiteta, pa čak i ukupan broj stradalih migranata rekao je šef lokalne policije Hans Peter Doskozil

BEČ - Austrijska policija otkrila je danas u napuštenoj hladnjači parkiranoj na autoputu koji vodi od Beča ka Budimpešti tela oko 50 izbeglica, među kojima ima i dece. Austrijski list Kronen cajtung, navodi da su se oni najverovatnije ugušili. Kamion su otklrili radnici koji održavaju puteve jer su videli da iz kamiona curi neka tečnost.

Šef lokalne policije Hans Peter Doskozil rekao je da je kamion ostavljen na putu najverovatnije u sredu, sa otvorenim vratima od hladnjače, kao i da ima mađarske registarske tablice, ali i natpise na karoseriji na slovačkom jeziku. Prema njegovim rečima, pronađenih tela bila su već u stanju raspadanja što ukazuje da su izbeglice mrtve već nekoliko dana.

Stanje u kojem smo pronašli tela, po toplom letnjem danu, otežava utvrđivanje njihovog identiteta, pa čak i ukupan broj stradalih migranata, ali taj broj bi mogao da dostigne 50, rekao je Doskozil.

Austrijska policija vrši uvuiđaj ... Hladnjača u kojoj su pronađena leta mrtvih izbeglica (Foto AP)
Austrijska policija vrši uvuiđaj ... Hladnjača u kojoj su pronađena leta mrtvih izbeglica (Foto AP)

Policija je saopštila da bi istraga mogla da potraje danima. Odbila je da pruži bilo kakve informacije o mogućem identitetu preminulih, kao i o uzrocima smrti, a novinarima je naredjeno da ne prilaze kamionu u kojem su pronađena tela.

Agencija AP podseća da je šokantno otkriće usledilo istog dana kada se u Beču održava samit zemalja Zapadnog Balkana, posvećen delom i izbegličkoj krizi i prenosi izjave austrijskih zvaničnika koji za tragediju optužuju krijumčare ljudi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je takođe učestvovala na konferenciji u Beču, rekla je da je potresena strašnim vestima o gubitku velikog broja ljudi koji su tražili put ka bezbednosti.

"Ovo nas upozorava da mi u Evropi moramo brzo da se suočimo sa problemom i da pronađemo rešenja u duhu solidarnosti", rekla je Merkel.

Šef kabineta mađarskog premijera Janos Lazar rekao je da mađarska policija u saradnji s austrijskom traga za vozačem. On je oštro kritikovao Europsku uniju jer nije sposobna da kontroliše ulazak izbeglica."Događaji poslednjih dana pokazuju da EU nije u stanju da braniti svoje granice", rekao je Lazar, dodavši da bi broj migranata koji preko Mađarske pokušavaju doći do zapadne Europe do kraja godine mogao doseći 300.000.

http://www.youtube.com/watch?v=U4Ghcgpbt0A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track