TO SE ZOVE RAVNOPRAVNOST: Ženama u Austriji plate su manje za 39 posto nego muškarcima!
Foto: Kurir Austrija

srećan 8. mart

TO SE ZOVE RAVNOPRAVNOST: Ženama u Austriji plate su manje za 39 posto nego muškarcima!

Austrija -
Proces smanjenja razlika u mesečnim primanji žena i muškaraca se odvija presporo, iz zato želim kolektivne ugovore prema kojima bi minimalna plata iznosila 1.500 evra, rekla je Gabiele Hajniš-Hosek, austrijska ministarka za obrazovanje i ženska pitanja

BEČ - Austrijska ministarka za obrazovanje i ženska pitanja, Gabiele Hajniš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek, SPÖ), izjavila je da minimalna plata u Austriji treba da iznosi 1.500 evra.

Ona je u intervjuu za dnevni list Esterajh napomenula da su prosečna mesečna primanja žena u Austriji za čak 39 odsta manja od plata muškaraca.

„Proces smanjenja razlika u mesečnim primanji žena i muškaraca se odvija presporo, iz tog razloga želim kolektivne ugovore prema kojima bi minimalna plata iznosila 1.500 evra. Do sada smo u skoro svim branšama postigli da minimalac bude 1.300 evra, međutim to nije dovoljno za da bise od toga živelo“, kaže Hajniš-Hosekova za Esterajh.

Ona takođe naglašava da bi žene, koje trenutno rade skraćeno radno vreme (Teilzeit), treba na vreme informisati ukoliko se u njihovoj firmi otvoraju radna mesta sa punim radnim vremenom. Osim toga Hajniš-Hosekova kaže da će se investirati mnogo novca u vrtiće i predškolske ustanove , kao i u škole koje deci osim nastave nude i celodnevni boravak

Komentarišući pregovore u vezi sa poreskom reformom oko koje trenutno „lome koplja“ dve vladajuće austrijske partije, Socijaldemokratska stranka (SPÖ) i Narodna partija (ÖVP), Hajniš-Hosekova naglašava da bi smanjenjem najniže porezne stope najviše profitirale upravo žene od kojih čak 90 odsto godišnje zaradi manje od 25.000 evra.

„Mnoge žene zarađuju manje od 11.000 evra godišnje i tu se radi o negativnom porezu. Osobe sa navedenim primanjima od države godišnje dobijaju 110 evra, a ta suma bi trebala biti udvostručena, pa čak i utrostručena“, naglašava Hajniš-Hosekova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track