NAPETO: Turska povukla ambasadora iz Beča zbog deklaracije o genocidu nad Jermenima!
Foto: Fonet

Oštra reakcija zvanične Ankare

NAPETO: Turska povukla ambasadora iz Beča zbog deklaracije o genocidu nad Jermenima!

Austrija -
Austrijski poslanici održali su minut ćutanja za žrtve genocida, prvi put upotrebivši tu reč za masakr stotina hiljada Jermena

BEČ - Turska je povukla ambasadora iz Beča pošto su austrijski poslanici nazvali masakr nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva genocidom. Ankara je u sredu saopštila da je ambasadora Hasana Gogusa pozvala na konsultacije kada su parlamentarne partije Austrije potpisale deklaraciju kojom je masakr nad Jermenima 1915. označen kao genocid, prenose svetski mediji.

Dva dana pre obeležavanja stogodišnjice bitke kod Galipolja, neuspešnog pokušaja sila Atante da zauzmu Istanbul, austrijski poslanici su održali minut ćutanja za žrtve "genocida", prvi put upotrebivši tu reč za ubistvo stotina hiljada Jermena.

Deklaraciju su u saveznom parlementu potpisali Andreas Šider (Andreas Schieder (SPÖ)), Rajnhold Lopatka (Reinhold Lopatka (ÖVP)), Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache (FPÖ)), Eva Glavišnih (Eva Glawischnig (Grüne)), Valtraud Ditrih (Waltraud Dietrich (Team Stronach)) i Matijas Štrolc (Matthias Strolz (Neos)).

Predsednica parlamenta Doris Bures ukazala je tom prilikom na izjavu parlamentarnih stranaka i istakla da ona treba da doprinese pomirenju između Jermenije i Turske.

Trajno pomirenje zahteva priznavanje istorijske krivice, naglasila je ona posle minute ćutanja i prezentacije izjave parlamentarnih stranaka.

U izjavi šefova poslaničkih klubova masakr nad Jermenima je eksplicitno okarakterisan genocidom.

"Na osnovu naše istorijske odgovornosti - Austrougarska monarhija je tokom Prvog svetskog rata bila saveznik Osmanskog carstva - naša je dužnost da stravične događaje priznamo kao genocid i da ih osudimo", navodi se u izjavi u kojoj je ističe da je obaveza Turske da se iskreno suoči sa mračnim i bolnim poglavljem svoje prošlosti i prizna zločine Osmanskog carstva nad Jermenima kao genocid.

Oštra kritika zbog ove izjave stigla je i od strane turskih udruženja i klubova u Austriji.

U oglasima u više dnevnih novina klubovi su izrazili svoje razočarenje izjavom parlamentarnih stranaka.

"Niko nema nameru da negira prošlost. Međutim, ne sme se "jermenska priča" predstavljati kao jedina istina. Okarakterisanje događaja iz 1915. kao genocid nema nikakvu istorijsku ili pravnu osnovu", naglašava se u oglasu turskih klubova.

Šefovi vladajućih Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP) u saveznom parlamentu Andreas Šider (Andreas Schieder) i Rajnhold Lopatka (Reinhold Lopatka) poručuju da se ne radi o provokaciji, ali da je neophodno "stvari nazivati pravim imenom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track