Turska kulturna zajednica u Austriji pozdravila donošenje novog Zakona o islamu!
Foto: Printscreen Youtube/ORF

demokratski korak

Turska kulturna zajednica u Austriji pozdravila donošenje novog Zakona o islamu!

Austrija -
Moraju se znati prava i dužnosti svih muslimanskih građana u Austriji, koji su zaštićeni Ustavom, kaže predsednik TKG Birol Kilic

BEČ - Turska kulturna zajednica u Austriji (TKG) pozdravila je usvajanje novog Zakona o islamu, koji muslimanima donosi više pravne sigurnosti i ujedno zabranjuje finansiranje verskih udruženja i njihovih rukovodilaca iz inostranstva.

„TKG pozdravlja novi Zakon o islamu. Njime se posle 103 godine ponovo reguliše religijski život 560.000 muslimana u Austriji“, izjavio je Birol Kilic, predsednik TKG-a.

Kilic takođe naglašava da postoji potreba za određenim doradama ovog zakona, ali podvlači da su njime, kako Muslimanska zajednica u Austriji, tako i sama Republika Austrija, napravile veliki korak prema napred.

„Ovo je demokratski korak u skladu sa vrednostima osnovnih evropskih prava. Moraju se znati prava i dužnosti svih muslimanskih građana u Austriji, koji su zaštićeni Ustavom“ kaže predsednik TKG.

Kilic je objasnio da je reč islam sastavljena je od reči ’selam’ i ’slim’. Reč ’selam’ u prevodu znači mir, sreća i poverenje, i opisuje uslove vere koje svaki musliman mora da stvori za sebe, a posebno za druge.

„Gledano po Kuranu, islam zahteva demokratiju. Mi posebno podržavamo vekovni demokratije u Austriji, jer u njoj živi mnogo ljudi koji ne osećaju pripadnost nijednoj veri. Mi to naravno poštujemo i sve što želimo jeste da živimo u miru“, zaključuje Kilic.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track