DA SE NE ZABORAVI: Srbi predstavili Bečlijama strahote Jasenovca
Foto: Vladimir Kozomara

"Ekonomije jasenovačkog logora"

DA SE NE ZABORAVI: Srbi predstavili Bečlijama strahote Jasenovca

Austrija -
Posetiocima je na jednostavnom jeziku nekadašnjih logoraša dočarano šta se događalo na tim ekonomijama i kroz koje su sve strahote prošli

BEČ - U Istraživačkom centru za istorijske manjine u Beču sinoć je, u organizaciji SPKD Prosvjeta, otvorena izložba "Ekonomije jasenovačkog logora".

Na otvaranju, u prepunoj sali Regina Voniš (Regina Wonisch), rukovoditeljka bečkog Itraživačkog centra za istorijske manjine i Srđan Mijalković, predsednik SPKD Prosvjeta u Beču, naglasili su da je Jasenovac, simbol genocida fašističke Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom Svetskom ratu, kao i da je ovaj logor još uvek nepoznat u Austriji.

Član uprave "Prosvjeta" Nedeljko Savić, inicijator izložbe, istakao je da se od osnivanja ovo društvo aktivno bavi kulturom sećanja, a da se ove godine navršava 70 godina Jasenovačkog proboja, koje društvo obeležava ovom izložbom.

I on je naglasio da se u Austriji gotovo ništa ne zna o zločinima počinjenih na Balkanu tokom Drugog svetskog rata, zbog čega je ovakva izložba veoma važna.

Podsetimo, Savić je bio inicijator da se po Dijani Budisavljević, rođenoj Austrijanki, udatoj za poznatog srpskog lekara i spasiteljki hiljade srpske i druge dece iz ustaških logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, od jesenas zove jedan park u 9. bečkom okrugu.

Kustos izložbe Tanja Tuleković iz Spomen područja Donja Gradina objasnila je da se izložba sastoji od 15 rol-ap panoa na kojima je objašnjeno šta su bile ekonomije u sastavu koncentracionog logora Jasenovac.

Nedeljko Savić, Anica Macka Dojder, Srđan Mijalković, Regina Voniš (Regina Wonisch),  Grozdana Bulov i sveštenik Nenad Mihajlović
Nedeljko Savić, Anica Macka Dojder, Srđan Mijalković, Regina Voniš (Regina Wonisch), Grozdana Bulov i sveštenik Nenad Mihajlović

"To su sva okolna srpska sela, u kojima su terani logoraši, u lancima, po svakom vremenu, bez dovoljno hrane i vode, da obrađuju zemlju, kako bi opskrbili ustaše namirnicama. Ova tema je specifična po tome jer su najznačajnija verbalna svedočanstva logoraša. Na taj način je koncipirana ova izložba", objasnila je ona.

Prema njenim rečima posetiocima je na jednostavnom jeziku nekadašnjih logoraša dočarano šta se događalo na tim ekonomijama i kroz koje su sve strahote prošli.

Inače tekstovi na panoima, koji su prvi put izloženi 1.aprila prošle godine, su na srpskom i engleskom jeziku, a "Prosvjeta" je u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji napravila i prevod na nemački jezik.

Srđan Mijalković i Tanja Tuleković
Srđan Mijalković i Tanja Tuleković

Izložba, kako je planirano, posle Beča se seli u Slovačku i Mađarsku.

Poslanik u Skupštini grada i pokrajine Beča Anica Macka Dojder ocenila je prilikom otavranja izložbe da je za napredak važno suočavanje sa zločinima. Ona je izrazila nadu da će, kao se čini ovom izložbom u vezi zločina Drugog svetskog rata, biti uskoro organizovana i izložba koja će prikazati zločine iz prošlog rata na Balkanu.

"Budućnost se može graditi samo na spoznaji da zločina više nikada ne sme biti", podvukla je Macka Dojder.

Zatražiće rezoluciju o Jasenovcu u Evropskom parlamentu

Nedeljko Savić kaže da se zalaže da datum proboja iz jasenovačkog logora (22. april) postane "Dan sećanja na žrtve genocida nad Srbima“. Štaviše, on i Prosvjeta planiraju da stupe u kontakt sa srpskim udruženjima širom Evrope i zatraže podršku za nacrt rezolucije kojim bi Parlament EU proglasio 22. april za ‘Dan sećanja na žrtve genocida nad Srbima’.

U ovoj rezoluciji se podseća da je “Jasenovac bio poznat kao manufaktura smrti i balkanski Aušvic, kao i da su zatvorenici ubijani na najbrutalnije načine: maljevima, specijalnim koljačkim noževima “srbosjecima” i drugim mehaničkim sredstvima, te da su, uopšte, u ustaškoj NDH Srbi posvuda bili ubijani, živi bacani u jame, spaljivani u crkvama, sa ciljem istrebljenja srpskog naroda na čitavoj teritoriji NDH."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track