U DŽIHAD OTIŠLO 230 OSOBA: Islamski ektremisti glavni problem austrijske tajne službe
Foto: Profimedia

Godišnji izveštaj

U DŽIHAD OTIŠLO 230 OSOBA: Islamski ektremisti glavni problem austrijske tajne službe

Austrija -
Smatra se da je minimum 39 poginulo na ratištima Srednjeg Istoka. Međutim, u Austriju se vratilo oko 70 i upravo oni su najveći rizik za državu

BEČ - Islamski ekstremizam je najveći problem austrijske tajne službe. Prema najnovijim procenama, oko 230 ljudi iz Austrije, većinom mlađih od 35 godina, otišlo je da se bori na strani džihadista u Siriju i Irak, stoji u godišnjem izveštaju Službe za zaštitu državnog poretka i borbu protiv terorizma.

Smatra se da je minimum 39 poginulo na ratištima Srednjeg Istoka. Međutim, u Austriju se vratilo oko 70. Upravo oni su najveći rizik za državu, jer su glorifikovani i predstavljaju heroje i uzore na društvenim mrežama.

"Jasno je da oni lako mogu da radikalizuju i regrutuju druge džihadiste", kaže Peter Gridling, šef Službe za zaštitu državnog poretka i borbu protiv terorizma.

Gridling je prezentovao službeni godišnji izveštaj o radu ove službe i izazovima kojima su bili izloženi u 2014. Austrijski tajni policajci tradicionalno u svojem fokusu imaju desne ekstremiste raznih vrsta.

U Austriji nije zabranjena desničarska ideologija sama po sebi, ali je zabranjeno i kažnjivo oživljavati nacionalsocijalizam i nositi oznake iz vremena Hitlerovog Trećeg Rajha. Lani je policija dobila 1.201 krivičnu prijavu (u 2013. godini: 1.181) protiv desnih ekstremista.

Oko polovine prijava odnosilo se na oživljavanje nacističke ideologije. Pored toga, skoro 500 prijava (znatno više nego lani) je bilo desno-ekstremistički motivisanih nasilnih dela. Većinom se radi o nanošenju materijalne štete.

Čuvari ustavnog poretka permanentno prate i ekstremne levičare. Krivičnih dela koja su ocenjena kao levičarski motivisana bilo je u Austriji lani 545 (u 2013: 411). I ovde je većinom reč o nanošenju materijalne štete. Veliki broj ovih nedela događa se tradicionalno u vreme bečkog "Bala akademski obrazovanih", koji okuplja lica sa nesumnjivo desnog političkog spektra. Protiv njihovog bala svake godine demonstriraju levičari spremni na sukob sa policijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track