U STILU VIKILIKSA: Omladina SPÖ objavila partijska dokumenta na internetu!
Foto: AP

BUNT STRANAČKOG PODMLATKA

U STILU VIKILIKSA: Omladina SPÖ objavila partijska dokumenta na internetu!

Austrija -
Ovo je zaista presedan, do sada nije bilo ničeg sličnog unutar partije. Na ovaj način želimo da omogućimo širi dijalog u partiji, objasnio je Klaus Baumgartner, jedan od osnivača ove internet stranice

BEČ - Omladina Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) otvorila je novu veb stranicu na kojoj je, u stilu Vikiliksa, postavila sve zahteve i rezolucije o kojima će biti diskutovano na partijskoj sednici krajem sledeće nedelje. Time su mladi buntovnici u utorak načinili presedan, pa svi zainteresovani građani zahteve mogu da vide pre same sednice.

Internet stranicu (bundesparteitag2014.at) osnovala je podgrupa Socijaldemokratske partije Linca, Dornah-Auhof. Na ovaj način omladinske organizacije unutar SPÖ pokušavaju da izvrše pritisak na partiju da napusti "veliku koaliciju“ (koaliciju sa ÖVP).

"Ovo je zaista presedan, do sada nije bilo ničeg sličnog unutar partije. Na ovaj način želimo da omogućimo širi dijalog u partiji“, objasnio je Klaus Baumgartner, jedan od osnivača ove internet stranice.

"Objavljivanje svih predloga, zahteva i rezolucija omogućuje svakom članu Socijaldemokratske partije da na neki način učestvuje u partijskoj sednici“, dodao je on.

Interesantno je i to da su sva dokumenta objavljena još u utorak, dok će ih učesnici partijske sednice zvanično dobiti tek u petak.

"SPÖ je trenutno partija puna funkcionera“, dodao je Nikolaus Koval (Nikolaus Kowall), koga često nazivaju partijskim buntovnikom. Ovom internet-inicijativom omladina želi da skrene pažnju na "civilno-društvenu komponentu“, koja treba da bude u fokusu.

Među ostalim zahtevima koje je moguće pročitati i komentarisati na spomenutoj stranici, nalazi se i zahtev iz Tirola, kojim se traži ukidanje specijalnih škola, kao i, na primer, zahtev homoseksualnih socijaldemokrata koji traže oštrije kazne za sajber-mobing na društvenim mrežama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja