UDAR NA IZBEGLIČKI STANDARD Mikl-Lajtner: Jedan tuš i toalet dovoljni za 20 azilanata!
Foto: Rojters I Facebook

NOVI IZBEGLIČKI TALAS U AUSTRIJI

UDAR NA IZBEGLIČKI STANDARD Mikl-Lajtner: Jedan tuš i toalet dovoljni za 20 azilanata!

Austrija -
Ministarka policije Johana Mikl-Lajtner kaže da će Austrija ove godine premašiti brojku od 70.000 podnosilaca molbe za dobijanje azila, i smatra da će uz niže standarde lakše naći smeštaj za njih

BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner, zbog sve većeg priliva izbeglica namerava da smanji standarde za smeštaj azilanata, tvrdeći da su jedan toalet i tuš dovoljni za 20 azilanata.

Po jedan toalet i tuš za deset izbeglica, kako je sada slučaj, prema MIkl Lajtner nisu potrebni i takvi standardi, smatra ministarka, ne mogu dugoročno da se održe. MIkl Lajtner ističe i da je potrebno promeniti i standard po kom smeštaj ne sme biti udaljen više od kilometar i po od prve prehrambene radnje.

Ona je, za više austrijskih novina, izrazila strepnju da bi najnovija prognoza, prema kojoj će Austrija ove godine biti suočena sa ukupno 70.000 podnosilaca molbe za dobijanje azila, mogla biti prekoračena, a smatra da je uz niže standarde lakše naći smeštaj koji je već mesecima problem zbog ogromnog broja podnosilaca molbi za azil.

Zahtev za snižavanje standarda za smeštaj izbeglica naišao je na kritiku opozicije i nevladinih organizacija, koje smatraju da se radi o "cinizmu". Međutim, predsednik Austrije Hajnc Fišer naglašava da ministarka nema lak zadatak, i da ima dobru volju da reši problem.

"Ne pomaže se izbeglicama ako se napada ministarka unutrašnjih poslova", poručio je on i istovremeno kritikovao pokrajine koje ne ispunjavaju kvote za smeštaj izbeglica. Fišer je dalje rekao da smatra da ne treba smanjivati pomoć za izbeglice, čak i po cenu da time Austrija bude atraktivnija za azilante od drugih evropskih zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track