BEZBEDNOST AUSTRIJE JE OZBILJNO UGROŽENA: U zemlji je 1.000 džihadista, a od toga njih 200 su žene!
Foto: Printscreen Krone.at

napad moguć u svako doba

BEZBEDNOST AUSTRIJE JE OZBILJNO UGROŽENA: U zemlji je 1.000 džihadista, a od toga njih 200 su žene!

Austrija -

BEČ - U Austriji teroristi mogu da izvrše napad u svako doba, upozoravaju bezbednosni eksperti već mesecima, a razlog više za strah je činjenica da u zemlji živi trenutno oko 1.000 džihadista.

Posebno u Beču, Donjoj Austriji i Štajerskoj, prema procenama Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, postoji jaka i problematična islamistička scena.

Koliko pristalica Islamske države u Austriji je stvarno spremno na nasilje trenutno niko ne zna. Prema podacima nadležnih vlasti, 295 osoba iz Austrije je proteklih godina otputovalo u pravcu Sirije, kako bi učestvovalo u džihadu na strani Islamske države. Više od 60 džihadista je zaustavljeno na putu ka ratištu.

Oko 90 bivši boraca Islamske države, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ponovo se vratilo u Austriju i nalazi se pod posebnim nadzorom. U borbama za Islamsku državu život je izgubilo 44 boraca iz Austrije, a u regionu zahvaćenom ratom još uvek se nalazi 110 osoba iz Austrije.

Do sada je bilo 55 presuda u vezi podrške Islamskoj državi, otvoreno je 147 krivičnih postupaka, a 29 takozvanih "stranih ratnika" je trenutno u zatvoru. Među licima koji su iz Austrije krenula u džihad najviše je osoba poreklom iz Ccečenije, čak 120, ali odmah iza njih su lica rodom iz Bosne (40). Zanimljiv detalj je da su oko 20 odsto među njima žene.

U petak kasno posle podne policije je uhapsila jednog Austrijanca albanskog porekla koji je osumnjičen da je planirao bombaški napad u Beču. Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka, zbog ovih podataka, zahteva više video-nadzora.

On je, u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh", kazao da su potrebni novi instrumenti kako bi se držala pod kontrolom salafističko-islamistička scena.

"Najpre mislim na nanogice za islamiste koji predstavljaju pretnju. Međutim to nije dovoljno. Moramo da izgradimo video nadzor i umrežimo se sa privatnim kamerama", kazao je Sobotka dodajući da bi se time sprečilo nezapaženo bekstvo, ali ujedno bi poslužilo i kao faktor zastrašivanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track