USTAŠKE ZASTAVE U AUSTRIJI: Natpisi Za dom spremni na komemoraciji u Blajburgu!
Foto: Wikipedia

Skandal na godišnjici

USTAŠKE ZASTAVE U AUSTRIJI: Natpisi Za dom spremni na komemoraciji u Blajburgu!

Austrija -
Prema podacima austrijske Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma komemoraciji je prisustvovalo 25.000 ljudi

BEČ - Komemoracija povodom 70-te godišnjice Blajburškog masakra održana je juče uz prisustvo rekordnog broja posetioca, ali i uz ustaško obeležje.

Prema podacima austrijske Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (LVT) komemoraciji je prisustvovalo 25.000 ljudi.

Ovo je, kako prenosi APA, do sada najveći broj od održavanja godišnje komemoracije u austrijskom gradiću nadomak slovenačke granice.

U komemorativnoj povorci, pored brojnih zastava, bile su i one sa ustaškim natpisom "Za dom spremni".

"Tokom zvanične komemoracije nije bilo incidenata. Nismo morali da reagujemo ni zbog kršenja zakona o zabrani korišćenja simbola Trećeg rajha", kazao je Helmut Majer šef LVT Koruške agenciji APA.

Glavni izazov za LVT i policiju, kako je objasnio, nije bilo voditi računa o zabranjenim oznakama i zastavama, već zaštita prisutnih političara iz Hrvatske i Bosne.

"Reč je o političarima koji nisu poznati u Austriji, objasnio je Majer.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nije učestvovala na zvaničnoj komemoraciji, već je u četvrtak posetila Blajburg, gde je položila venac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track