VEČNA ŠUMA: Austrijanci se sahranjuju pod drvetom!
Foto: Arhiv Pogrebnog Institura

Žele da počivaju u prirodi

VEČNA ŠUMA: Austrijanci se sahranjuju pod drvetom!

Austrija -
U Beču je otvorena prva šuma-groblje u kojoj građani mogu da izaberu pod kojim drvetom žele da počivaju u miru, a mogu se zakupiti i porodična stabla

BEČ - Sahrane u prirodi, koje su u Nemačkoj i Švajcarskoj odavno alternativa klasičnoj sahrani postaju sve popularnije i u Austriji postaju sve popularnije. U Beču je već je otvorena i prva "večna šuma" u kojoj Austrijanci mogu da izaberu drvo pod kojim žele da počivaju u miru.

Mogu da biraju između petnaest stabala koja nose nazive kao što su "mir", "ljubav", "sloboda","sudbina", "sećanje", "vernost", "oproštaj", "zahvalnost" ili "mudrost". Moguće je i zakupiti porodično stablo pod kojim umesto u grobnici biti sahranjeni članovi jedne poridice.

Buduće mesto sahranjivanja ljudi biraju za života, šetajući kroz šumu dok ne pronađu drvo pod kojim žele da se nalazi njihov grob. Šume su u vlasništvu Republike Austrije, a pogrebna udruženja ih zakupljuju na 99godina. Ona su zadužena za njihovo održavanje i osiguranje.

„Najvažnija je očuvati prirodni izgled šume. Zato je zabranjeno postavljanje spomenika, polaganje cveća ili venaca kao i postavljanje bilo kakvih obeležja, bilo verskih bilo u vidu epitafa. Zbog opasnosti od požara strogo je zabranjeno paljenje sveća. “, kaže Elisabeth Zadrobilek, direktorka Pogrebnog instituta.

Cena ovakve sahrane je od 1.500 evra pa na više, u zavisnosti od želja preminulih i njihovih bližnjih. Iako ovakav način sahrane nama trenutno zvuči verovatno nepojmiljivo, možda ova nova ”moda” ubrzo stigne i do Srbije.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track