SRBIJA U BEČU: 45 srpskih firmi predstaviće se austrijskim privrednicima
Foto: Reuters

Privreda

SRBIJA U BEČU: 45 srpskih firmi predstaviće se austrijskim privrednicima

Austrija -
Menadžeri kompanija iz Srbije imaće priliku da se, u direktnim razgovorima, upoznaju sa predstavnicima austrijskih firmi koje su zainteresovane za poslovanje u našoj zemlji, saopšteno je iz PKS

BEOGRAD - Privredna komora Srbije i Privredna komora Austrije 24. marta četvrti put organizuju poslovni forum "Srbija u Beču 2015", sa namerom da se austrijskoj poslovnoj zajednici predstavi investicioni ambijent u Srbiji i rezultati reformi usmerenih na unapređenje uslova poslovanja.

Na skupu u Beču učestvovaće 45 srpskih kompanija i institucija, a najviše prijavljenih firmi je iz oblasti prehrambene industrije, prikupljanja sekundarnih sirovina, reciklaže i komunalne privrede.

Nakon plenarnog dela predviđeni su bilateralni razgovori srpskih i austrijskih privrednika.

Menadžeri kompanija iz Srbije imaće priliku da se, u direktnim razgovorima, upoznaju sa predstavnicima austrijskih firmi koje su zainteresovane za poslovanje u našoj zemlji, saopšteno je iz PKS.

Austrija je tradicionalno među najvećim i najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerima i investitorima u Srbiji. Privredna saradnja i robna razmena beleže pozitivne trendove, ali ima još dosta mogućnosti za unapređenje ekonomskih veza.

Vrednost robne razmena Srbije i Austrije u 2014. godini bila je 748 miliona evra. Izvoz iz Srbije vredeo je 264,6 miliona evra, a uvoz iz Austrije 483,4 miliona evra.

U Srbiji je registrovano oko 450 firmi sa austrijskim kapitalom. Sa investicijama od 2,6 milijardi evra, Austrija je bila vodeći strani investitor u srpsku privredu od 2000. do 2013. godine.

Austrijska ulaganja izdvajaju se u sektoru bankarstva i osiguranja - Rajfajzen internacional, Hipo Alpe Adrija Austrija, Folksbanka, (HvB), Erste banka, Viner štediše, Unika, Grave, u oblasti telekomunikacija Mobilkom Austrija, koji je i najveći "grinfild” investitor, u energetici OMV Austrija.

Angažovanje austrijskih kompanija u Srbiji karakterišu i primeri dobrih privatizacija, kao što su kruševačka Merima, Potisje iz Kanjiže, Sever Subotica.

Nove šanse za investiranje u Srbiji austrijske firme vide u energetici, ekologiji, infrastrukturi, prehrambenoj, metalskoj, tekstilnoj, kao i industriji nameštaja. Poslovni forum biće dobra prilika da se obeleži decenija rada predstavništva PKS u Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track