VESELO I ŠARENO: Otvoreni uskršnji vašari u Beču!
Foto: Cvijeta Radović

Tradicija se nastavlja

VESELO I ŠARENO: Otvoreni uskršnji vašari u Beču!

Austrija -
I ove godine biće izložena rukom oslikana uskršnjih jaja, procenjuje se da će ove godine njihov broj na trgu Frajung dostići čak 40.000

BEČ - Već po tradiciji uoči Uskrsa u Beču se na nekoliko glavnih gradskih trgova i ispred dvorca Šenbrun otvaraju uskšnji vašari.

Ove godine počeli su 20. marta i trajaće do 6. aprila. Na desetine štandova biće ukrašeno veselim cvetnim aranžmanima, i raskošnim uskršnjim ukrasima od stakla, keramike i drveta u obliku jaja, zeka, pilića, i svega što simbolizuje ovaj praznik.

Glavna atrakcija kao i uvek su džinovska jaja visine i do dva metra. Deca sa roditeljima ili bakama i dekama uživaju u bogatom programu i mnogobrojnim radionicama koje su organizovane za njih. Mališanima je posebno zanimljiva potraga za jajima i raznim poklonima koji su sakriveni u velelepnom parku dvorca. Odrasli za to vreme uživaju slušajući džez muziku uz pivo ili kuvano vino i tradicionalne specijalitete .

Ispred predivnog baroknog zdanja izlaže 60 izlagača koji nude ručno rađene suvenire i ukrase. Ove godine po prvi put su u ponudi jastuci ručno rađeni od vune, platna i kože. Na bečkom trgu Frajung (Freyung) u starom delu grada i ove godine biće izložena rukom oslikana uskršnjih jaja, procenjuje se da će ove godine njihov broj dostići čak 40.000.

Carski ručak

Razlog da posetite uskršnje vašare svakako su osim nadaleko čuvenih bečkih torti i kolača i tradicionalna jela kao što su piletina u paprici, gulaš, mesna vekna od divljači, knedle s jajima, uskršnji kolač, carske mrvice. Carski obrok ispred dvorskog kompleksa nezaboravan je doživljaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track