(VIDEO) POSLEDNJE ŠTO JE OTPEVAO: Uhapšen fanatik koji je nožem izbo zemljaka zbog pesme!
Foto: YTPS

Sedam dana bio u begu

(VIDEO) POSLEDNJE ŠTO JE OTPEVAO: Uhapšen fanatik koji je nožem izbo zemljaka zbog pesme!

Austrija -
Rešada Z. (18) jutros su na monitorima video nadzora primetili radnici ASFINAG-a, firme zadužene za održavanje austrijskih autoputeva i odmah prijavili policiji koja ga je uhapsila

BEČ - Austrijska policija uhapsila je danas Rešada Z. (18), avganistanskog salafistu koji je 10. marta, ubio svog zemljaka Homajuna Nejrabija (31) u bečkom obrazovnom centru Zavoda za zapošljavanje (ArbeiterMarktService), piše austrijski Javni radio-televizijski servis (ORF).

Odbegli ubica je uhapšen na južnom autoputu (A2), u blizini mesta Fezendorf (Vösendorf), u neposrednoj blizini Beča. Rešada Z. su jutros oko 8 časova na monitorima video nadzora prvi primetili radnici ASFINAG-a, firme zadužene za održavanje austrijskih autoputeva. Prema pisanju ORF, Rešad Z. je u tim trenucima šetao pored auto puta, te su dvojica zaposlenika ASFINAG-a odmah zaputila da, do tada još uvek nepoznatog muškarca, sklone iz opasne zone. U međuvremenu je pozvana i policija, koja je odmah po dolasku na lice mesta prepoznala i uhapsila odbeglog ubicu. Prilikom hapšenja policija je kod njega pronašla i jedan nož.

„Osumnjičeni nije pružao otpor, a izgledao je veoma neuredno, verovatno jer se sedam dana nalazio u begu“, izjavio je portparol policije Paul Ajdenberger (Paul Eidenberger).

On je takođe dodao da je uhapšeni bio svestan da je za njim raspisana poternica i da je njegova fotografija bila objavljena u svim austrijskim medijima. Uhapšeni će, uz pomoć stručnog prevodioca, biti ispitan tokom današnjeg dana. Policija takođe proverava da li je tokom bega uhapšeni imao pomoćnike koji su mu pomagali prilikom skrivanja.

Podsetimo, ubijeni Homajun Nejrabi je među svojim zemljacima bio poznati pevač narodne muzike. Kao pripadnik šiita bio je primoran da upravo zbog Al kaide i ISIS napusti svoju zemlju i sa suprugom i dvoje male dece utočište potraži u Austriji. Jedan od njegovih prijatelja tvrdi da je Homujan Nejrabi ubijen zbog jedne svoje pesme.

"Homajun je napisao i pevao jednu pesmu koja govori protiv Al kaide i Islamske države (ISIS) i zbog toga je morao umreti“, kaže Homajunov prijatelj koji je insistirao na anonimnosti.

Homujan Nejrabi i njegov ubica Rešad Z. su se poznavali od ranije i zajedno su pohađali kurs nemačkog jezika. Prema rečima svedoka njih dvojica su se često svađali, ali niko nije očekivao tragičan ishod.

http://www.youtube.com/watch?v=YF6ohDsbHoE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track