(VIDEO, FOTO) ORKAN PROTUTNJAO AUSTRIJOM: Vetar prevrtao i avione i kamione!
Foto: Printscreen Kurier.at/FF Wiener Neustadt

Vatrogasci imali na stotine intervencija

(VIDEO, FOTO) ORKAN PROTUTNJAO AUSTRIJOM: Vetar prevrtao i avione i kamione!

Austrija -
Austriju je noćas zahvatila orkanska oluja koja je najviše štete nanela u istočnoj Austriji i Beču, a duvaće i sutra ali sa smanjenim intezitetom.
1 / 4 Foto: Printscreen Youtube

BEČ - Naleti vetra dostizali su brzinu i do 160 kilometara na sat, čupajući drveće, rušeći krovove sa kuća... Vatrogasne ekipe imale su više od 120 intervencija, a najviše je pogođen Viner Nojštat. Prema izjavama portparola Franca Respergera, na južnoj magistrali vetar je prevrnuo čak i nekoliko kamiona.

Krovovi su leteli sa kuća, zbog čega su morali da zatvaraju okolne ulice za saobraćaj.Na lokalnom aerodromu vetar je prevrnuo nekoliko manjih aviona, jedan je čak završio na krovu. Oko 75 domaćinstava u ovoj oblasti je ostalo bez struje.

Olujni vetar u Beču je duvao jačinom od 100 do 120 kilometara na sat, zbog čega je bilo problema i na aerodromu Švehat, gde su neki letovi otkazivani zbog bezbednosti. Oko 300 putnika Air Kina bilo je "zarobljeno " u avionu koji je na pisti čekao bezbedne uslove za poletanje više od sat vremena. Putnici kažu da je vetar ljuljao avion kao da je brod na vodi.

Drveće padalo ko da su šibice... Foto printscreen kurier.at
Drveće padalo ko da su šibice... Foto printscreen kurier.at

Vetar je rušio reklamne panoe, graževinske ograde, a postojala je opasnost da obori i jednu građevinsku skelu, ali su vatrogasci stigli na vreme da intervenišu spreče veću nesreću. Bečki vatrogasvi imali su preko 200 intervencija po gradu.

Zbog olujnog vetra i problema u saobraćaju bilo je kašnjenja i u gradskom prevozu. U Medlingu je sa jedne šestospratnice vetar odneo krov i bacio ga na dečiji vrtić zbog čega on nije danas radio.

(V. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track