NEMA VIŠE NIŠTA DŽABE Kurc: Imigranti će morati da zarade pravo na socijalu!
Foto: Reuters

AUSTRIJA OKREĆE LIST

NEMA VIŠE NIŠTA DŽABE Kurc: Imigranti će morati da zarade pravo na socijalu!

Austrija -
Sebastijan Kurc, austrijski šef diplomatije je rekao da bi ubuduće pravo na socijalne usluge i pomoć trebalo da se stekne radom

BEČ - Ministar spoljnih poslova i integracije Austrije Sebastijan Kurc smatra da socijalnu pomoć ne treba odmah omogućiti imigrantima, jer se mora "zaslužiti pravo na dobijanje socijalnih usluga", prenosi danas bečki "Kurir".

On je, u intervjuu bečkom dnevniku, rekao da je sloboda odabira mesta naseljavanja važna osnova EU, ali ko želi da je očuva mora da je i zaštiti od zloupotrebe i pogrešne interpretacije.

"Ta sloboda se odnosi na tržište rada, to jest pravo da se bilo gde radi, ali definitivno nije pravo da se izabere najatraktivniji socijalni sistem", smatra Kurc.

On je ocenio da je Austrija maksimalno iskoristila nacionalni prostor delovanja, i da ne postoji direktna migracija u socijalni sistem, ali ipak postoji problem da osobe koje dođu na tržište rada brzo ostanu bez posla i onda se zadrže u austrijskom "atraktivnom socijalnom sistemu".

Austrijski šef diplomatije je podsetio da su austrijski socijalni standardi daleko iznad evropskog proseka. Zbog toga Kurc smatra da je potrebna promena, jer ko ceni slobodu odabira mesta naseljavanja ne sme gledati kako da minira socijalni sistem.

Prema njegovim rečima ubuduće bi pravo na socijalne usluge i pomoć trebalo da se stekne radom, što znači uplaćivanje u "poreski fond". S tim u vezi je kazao da, ako je to potrebno, ne isključuje mogućnost izmene sporazuma EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track