VLADIKA ANDREJ: Srbi i srpska baština su i danas žrtve bašibozuka!

Vidovdan u Lincu

VLADIKA ANDREJ: Srbi i srpska baština su i danas žrtve bašibozuka!

Austrija -
Kako objasniti fenomen da nikada u istoriji nije porušeno i uništeno više crkava i manastira, spaljeno, ubijano, mučeno, tučeno bombama, nego što je učinjeno u periodu od 1999. do marta 2004., rekao je episkop austrijsko-švajcarski Andrej

LINC - U Lincu je u nedelju u hramu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca održan treći Vidovdanski sabor. Saboru su, pored velikog broja vernika, prisustvovali i episkop austrijsko-švajcarski Andrej, predsednik pokrajinske vlade Gornje Austrije Jozef Piringer (Josef Pühringer), zamenik gradonačelnika Graca Bernard Bajer (Bernhard Baier) i drugi visoki predstavnici austrijskih vlasti.

Liturgiju je služio vladika Andrej uz sasluživanje nastojatelja hrama u Lincu protojereja-stavrofora Dragana Mićića i protojereja-stavrofora Ljubisava Adšića, koji je za ovu priliku došao iz Valjeva. Crkva i porta hrama bili su prepuni vernika.

Vladika je u svojoj besedi poželeo da svima budu uslišene molitve, da budu na zdravlje i spasenje i ovde i u otadžbini. On je rekao da je današnje bogosluženje posvećeno "jendom caru, osmorici vojvoda, trojici paša i devetorici Jugovića", kako se to ranije učilo.

"Pre više od 600 godina, jedna moćna vojna sila iz Azije, nadmoćna i u ljudstvu i u naoružanju, vođena velikim carem Muratom, stavila je ultimatum caru Lazaru i Srbima: predaja ili ropstvo! Za cara Lazara i Srbe i jedno i drugo je bilo jednak poraz i oni nisu imali šta da izgube izlaskom u boj. Zato je car naredio da se vojska spremi, pomoli i pričesti i tako je došlo do čuvenog Kosovskog boja koji se danas širom Srbije i svuda gde Srbi žive, slavi i pominje", rekao je vladika.

On je podsetio da je na Kosovu tada postojao termin "bašibozuk", dozvola da se određeni broj dana može ubijati, pljačkati i raditi što god se želi na celoj zarobljenoj teritoriji.

"Fenomen je, da danas, u kulturnom i civilizovanom svetu i dalje postoji ta dozvola prema srpskom narodu i srpskoj baštini. Kako objasniti fenomen da nikada u istoriji nije porušeno i uništeno više crkava i manastira, spaljeno, ubijano, mučeno, tučeno bombama, nego što je učinjeno u periodu od 1999. do marta 2004. kada se dogodio novi progon Srba na Kosovu", rekao je vladika Andrej.

On je ocenio da su naši ljuid odlično integrisani u austrijsko društvo, u sredinama gde rade, žive i uče.

"Naša deca ravnopravno sa austrijskom mogu da završe najbolje škole i dobiju dobre pozicije u društvu", naglasio je vladika i zahvalio se predstavnicima austrijske vlasti u Lincu i istakao da je dobar dijalog i saradnja jedini put kojim treba ići.

Većina dece i parohijana se pričestila, a po završetku liturgije veroučitelji su deci podelili crkvena svedočanstva iz veronauke. U porti hrama potom je priređen prigodan program.

,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track