BRUKA: Ministar odbrane se vozika službenim autom u privatne posete, a vojska pred bankrotom!
Foto: Printscreen Oe24.at

AUSTRIJSKA JAVNOST SKANDALIZOVANA

BRUKA: Ministar odbrane se vozika službenim autom u privatne posete, a vojska pred bankrotom!

Austrija -
Prole nedelje Gerald Klug, ministar odbrane Austrije tražio da ga vozač službenim vozilom iz Švajcarske, gde je boravio u radnoj poseti, preveze u Francusku u privatnu posetu

BEČ - Ministar odbrane Austrije Gerald Klug našao se na meti kritike javnosti zbog korišćenja službenog automobila u privatne svrhe.

On je, prema pisanju dnevnika "Klajne cajtung" i "Tiroler Tagescajtung", prošle nedelje zatražio da vozač doveze službeno vozilo u Švajcarsku, gde je boravio u radnoj poseti, kako bi otputovao u Francusku u privatnu posetu.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je pisanje medija, ali ističe da je korišćenje vozila bilo pravno "pokriveno", jer je ministar plaća paušal za privatno korišćenje službenog vozila. Ministarstvo je objasnilo da ministar odbrane mesečno uplati 590 evra za privatno korišćenje službenog vozila, i u zemlji i u inostranstvu, što uključuje i vozača.

Možda ovo i ne bi bio toliki skandal da sam ministar Klug nije upozoravao na katastrofalnu finansijsku situaciju u austrijskoj vojsci, izjavljujući da joj ukoliko se ne sprovedu mere štednje preti finansijski kolaps do 2016. godine. U oktobru prošle godine Ministarstvo odbrane Austrije je predstavilo je plan reformi oružanih snaga kojim je predviđeno zatvaranje 13 kasarni, otpuštanj 1.400 oficira, ukidanje više od polovine vojnih orkestara i još niz mera štednje.

I dok se zbog vladine naredbe o strogoj budžetskoj štednji, vojska odriče dela infrastrukture, napušta kasarne, vojne poligone, rashoduje deo svog naoružanja i opreme i rasformira neke jedinice, nije čudo što javnost negoduje zbog ministrovog vozikanja službenim automobilom u privatne svrhe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track