VRUĆE POLITIČKO LETO U BEČU: SPO gubi glasače, a slobodarci dostigli 30 posto podrške!
Foto: AP, 29.9.2013

ISTRAŽIVANJE

VRUĆE POLITIČKO LETO U BEČU: SPO gubi glasače, a slobodarci dostigli 30 posto podrške!

Austrija -
Ako raspoloženje Bečlija ostane nepromenjeno do izbora za Gradsku skupštinu 11. oktobra ove godine, to će značiti da su socijaldemokrate u poslednjih 10 godina izgubile trećinu glasača, a slobodarci udvostručili broj svojih

BEČ - Socijaldemokratama (SPÖ) i u Beču pada popularnost, a raste slobodarcima (FPÖ).

Prema najnovijem istraživanju 2. jula, na pitanje: "Kada bi u nedelju bili izbori, za koga bi glasali?", 35 procenata odraslih stanovnika Beča izjavljuje da bi glasalo za socijaldemokrate, dok bi 30 procenata dalo glas slobodarcima.Podsećamo, na poslednjim izborima za Gradsku skupštinu Beča, godine 2010, SPÖ je imala 44,34 odsto glasova, 4,75 odsto manje nego na izborima 2005, dok je FPÖ 2010. dobila 25,77 odsto glasova, čak 10,94 odsto više nego 2005.

Ako sadašnje raspoloženje Bečlijki i Bečlija ostane nepromenjeno u naredna tri meseca, do izbora za Gradsku skupštinu 11. oktobra ove godine, to će značiti da su socijaldemokrate u poslednjih deset godina izgubile trećinu svojih glasača, a slobodarci udvostručili broj svojih glasača.

Zeleni, ternutni koalicioni partner SPÖ-u u bečkoj gradskoj vladi, mogu da računaju na oko 14 odsto glasova, nešto više nego 2010, kada su imali nepunih 13 procenata. Narodnjaci (ÖVP), koji u Beču imaju znatno manju podršku nego na saveznom nivou, imaće na dolazećim gradskim izborima najverovatnije još manje glasača nego 2010. Tada su osvojili 14 odsto glasova. Sada im se prognozira oko 11 odsto.

Kako sada stoje stvari, mlada austrjska partija NEOS, koja je najjača upravo u Beču, trebala bi da uđe jesenas i u Gradsku skupštinu Beča. Trenutno bi NEOS biralo šest odsto stanovnika glavnog grada Austrije sa pravom glasa. Izborni prag u Beču je pet odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track