Za dve godine u svakoj bečkoj opštini besplatan internet!

Maria Vasilaku

Za dve godine u svakoj bečkoj opštini besplatan internet!

Austrija -
Građani će na besplatnu mrežu moći da se "nakače“ kratkom registracijom u kojoj će morati da navedu samo broj svog mobilnog telefona

BEČ - U 2015. i 2016. godini u svakoj bečkoj opštini biće izgrađeno 400 dodatnih pristupnih tačaka na kojima će građani moći da koriste besplatan internet, saopšteni je iz kancelarije zamenice gradonačelnika Beča Marije Vasilaku (Maria Vassilakou).

Besplatni internet će zahvaljujući pozicioniranju novih hot spotova biti dostupan u svakoj opštini, pre svega na javnim trgovima, duž većih ulica ili u odabranim parkovima. Iduće godine sa radom će početi 305 novih pristupnih tačaka, a u toku su pregovori sa bečkim opštinama o tačnim lokacijama.

Bežična internet mreža biće montirana na postojeću infrastrukturu, pre svega na bandere. Troškovi otvaranja 400 novih pristupnih tačaka (trenutno ih u gradu ima 60) iznosiće 1,9 miliona evra.

Građani će na besplatnu mrežu moći da se "nakače“ kratkom registracijom u kojoj će morati da navedu samo broj svog mobilnog telefona. Vreme korišćenja besplatnog interneta ograničeno je na osam sati, ali će po isteku ovog perioda građani jednostavno moći ponovo da se registruju i nastave sa korišćenjem svih pogodnosti. Kako bi se deca i omladina zaštitili od negativnih sadržaja, grad Beč će zabraniti pristup nekim internet stranicama.

"Proširenjem ponude besplatnog interneta na teritoriji čitavog grada Beč čini veliki korak napred. Besplatan pristup internetu je odlika "pametnog“ grada (Smart City) u istoj meri kao i odlična mreža javnog prevoza ili eficikasni energetski modeli. Beč je, u ovom pogledu, na nivou Njujorka i Barselone“, smatra Vasilaku.

Podsećamo, još sredinom septembra je najavljeno da će od 2015. godine i na stanicama bečkog javnog prevoza biti uveden besplatan internet, najpre na najprometnijim “čvorovima”.

Grad će zabraniti pristup nekim sadržajima, kako bi deca bila zaštićena
Grad će zabraniti pristup nekim sadržajima, kako bi deca bila zaštićena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track