DOBRO ZA PRVU POMOĆ: Besplatna aplikacija za učenjue nemačkog jezika!
Foto: Reuters

AUSTRIJA ZAPOČELA INTEGRACIJU

DOBRO ZA PRVU POMOĆ: Besplatna aplikacija za učenjue nemačkog jezika!

Austrija -
Aplikacija "Hallo App Deutsch" dostupna na pametnim telefonima, nudi hiljadu osnovnih reči koje izbeglice mogu da nauče za prvu komunikaciju s Austrijancima

BEČ - Austrijska vlada saopštila je danas da će izbeglicama staviti na raposlaganje besplatnu aplikaciju za učenje nemačkog jezika.

Aplikacija "Hallo App Deutsch" dostupna na pametnim telefonima, nudi hiljadu osnovnih reči koje izbeglice mogu da nauče za prvu komunikaciju s Austrijancima. Reči su praćene zvukom (izgovorom) i slikom. Prva verzija za decu je već dostupna na telefonima, a verzija za odrasle biće završena do kraja godine.Ideja o aplikaciji nastala je zbog talasa izbeglica u Austriji.

"Poznavanje jezika predstavljaju ključ integrisanja izbeglica", izjavila je austrijska ministarka obrazovanja Gabrijele Hajniš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek, SPÖ).

Više od 200.000 izbeglica stiglo je u Austriju, od kojih je 60.000 podnelo zahtev za azil. Mnoge izbeglice imaju pametne telefone koje često smatraju od vitalnog značaja za dobijanje informacija o načinima dolaska u Evropu kao i za održavanje kontakta s ostalim članovima porodice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track