ZAŠTITA LIČNIH PODATAKA: Austrijski student pobedio Fejsbuk na Evropskom sudu!
Foto: Ap

Prekretnica

ZAŠTITA LIČNIH PODATAKA: Austrijski student pobedio Fejsbuk na Evropskom sudu!

Austrija -
On je tvrdio da američki zakon ne pruža dovoljnu zaštitu od mogućeg nadzora podataka koje Fejsbuk prebacuje na servere u SAD

BEČ - Evropski sud pravde presudio je danas u korist austrijskog studenta Maksa Šremsa (Max Schrems) koji je tvrdio da transatlantski sporazum o zaštiti podataka ne štiti dovoljno privatne podatke korisnika, u presudi koja pogađa američku društvenu mrežu Fejsbuk, javljaju svetski mediji.

Ova presuda mogla bi da ima dalekosežne posledice na tehnološke kompanije koje posluju u Evropi. Ovaj 26-godišnji student iz Salcburga pokrenuo je slučaj pre dve godine posle otkrića bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena o programima nadzora te agencije.

Šrems je uložio žalbu komesaru za zaštitu podataka u Irskoj gde se nalazi evropsko sedište američke društvene mreže Fejsbuk.

On je naveo da američki zakon ne pruža dovoljnu zaštitu od mogućeg nadzora podataka koje Fejsbuk prebacuje na servere u SAD. Irske vlasti prvobitno su odbacile žalbu pozivajući se na odluku Evropske komisije iz 2000. godine prema kojoj takozvani sporazum o sigurnoj luci u SAD omogućuje zadovoljavajuću zaštitu podataka evropskih korisnika.

Evropski sud pravde danas je presudio da je odluka Evropske komisije iz 2000. godine nevažeća. Sud je naložio da se pažljivo razmotri žalba studenta i na osnovu te istrage da se odluči da li transfer podataka evropskih korisnika Fejsbuka u SAD treba da bude obustavljen zbog toga što SAD ne daju odgovarajući nivo zaštite ličnih podataka, naveo je sud u sažetku presude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track