NEMOGUĆA MISIJA: Stranci koji u Austriji završe fakultet teško dobijaju posao!
Foto: Shutterstock

Poražavajuće

NEMOGUĆA MISIJA: Stranci koji u Austriji završe fakultet teško dobijaju posao!

Austrija -
Svaka promena ovog zakona koja bi išla u korist ovih studenata odbijena je, objavio je austrijski Standard u svom štampanom izdanju

BEČ - Studenti iz država trećeg sveta, uključujući i Srbiju, nakon završenih studija u Austriji imaju rok od samo šest meseci da se zaposle na puno radno vreme, u suprotnom moraju da napuste zemlju i vrate se u domovinu.

Svaka promena ovog zakona koja bi išla u korist ovih studenata odbijena je, objavio je austrijski Standard u svom štampanom izdanju.

Skoro svako ko dođe u Austriju da studira, ima nameru da i nakon završenih studija ostane u Austriji i radi. Zakon o zapošljavanju ljudi iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a koji se posebno odnosi na države trećeg sveta, gde spadaju i srpski studenti, samo otežava zapošljavanje.

Zakonom je regulisano da nakon završenih studija studenti imaju rok od šest meseci da nađu posao sa punim radnim vremenom. U suprotnom, posle šest meseci, ili po isteku boravišne vize moraju da napuste Austriju.

Podsetimo, jedan od preduslova za dobijanje radne dozvole, takozvane crveno-belo-crvene karte (rot-weiss-rot karte) je da svršeni student nađe posao za koji je raspisan konkurs na kojem su odbijeni svi austrijski državljani sa biroa za zapošljavanje. Takođe, mesečna plata ne sme da bude manja od 2.039 evra bruto. Tu je i komplikovana procedura odobravanja radne dozvole koja traje i do tri meseca.

Kada se ta tri meseca odbiju od šest meseci roka koji se dobija nakon završetka studija, ostaju još samo tri meseca.

"To je slično ispiranju mozga“, ističe stručni konsultant iz ove oblasti Peter Marhold. On kaže da se većina studenata zbog ovog problema vraća u domovinu, ili, da bi ostala u Austriji, upiše dodatne studije.

Kada se 2011. godine uvodio Zakon o crveno-belo-crvenoj karti vlasti su obećale da će se na godišnjem nivou izdavati 8.000 dozvola. Ipak, 2012. je odobreno samo 1.177, a godinu dana kasnije 1.300 radnih dozvola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja