NACISTIČKE TAJNE SKRIVENE POD ZEMLJOM: Otkriven čitav lavirint Hitlerovih tunela u Austriji!
Foto: Printscreen Dejli Mejl

Senzacionalno otkriće

NACISTIČKE TAJNE SKRIVENE POD ZEMLJOM: Otkriven čitav lavirint Hitlerovih tunela u Austriji!

Austrija -
Februara prošle godine krenulo se sa bušenjem posle glasina, da je u Sankt Georgenu uočen povećan nivo radijacije, što se poklopilo sa teorijom da je Adolf Hitler planirao da napravi atomsku bombu

BEČ - Prema najnovijim saznanjima u mestu Sankt Georgen an der Guzen o mnogo je više podzemnih tajnih nacističkih tunela.

Austrijski reditelj dokumentarnih filmova Andreas Sulcer, koji radi na dva filma vezana za koncentracioni logor Guzen, u kojem su nacisti držali najmanje 71.000 ljudi od kojih je više od polovine umrlo, traga za dokazima za postojanje nepoznatih tunela vezani za nekadašnji podzemni nacistički program naoružavanja "Planinski kristal". Izgradnja kompleksa veličine od oko osam kilometara za podzemnu proizvodnju aviona "koštao" je više od 8.600 logoraša život, rečeno je na konferenciji za medije.

Većina tunela je razoreno i iz bezbednosnih razloga popunjeno. Februara prošle godine Sulcer je na osnovu glasina, da je u Sankt Georgenu uočen povećan nivo radijacije, što se poklopilo sa teorijom da je Adolf Hitler planirao da napravi atomsku bombu, pokrenuo bušenja, koja su ostala bez rezultata. Nedavno je na zemljište streljane Sankt Georgen doveo bagere zato što je pretpostavljao da se tu nalazi ulaz u sistem tunela. Tom prilikom je otkrio jednu zatrpanu građevinu, ali su vlasti zabranile dalje iskopavanje.

Sulcer je objavio dokumente o aktivnosti izgradnje nacista, stare fotografije, analiza fotografija snimljenih iz vazduha, kao i rezultate geoelektričnih merenja, koji ukazuju da se ispod zemlje nalazi veći broj tunela od onog koji je poznat. Prema njegovim rečima mogli bi postojati dodatni spratovi, kao i podzemna raketna lansirna mesta, kao što su bila u Vestvalu u Francuskoj.

Podrška ovom poduhvatu došla je od strane nemačkog sociologa Tilmana Kamlera, koji je unuk šefa projekata izgradnje i proizvodnje naoružanja Trećeg rajga, generala Hansa Kamlera. "Istinu zna samo lopata, a ne arhiv", poručio je on. Sulcer je izrazio nadu da će biti omogućena dalja istraga, poručivši da je osnovno pravo građana da znaju gde žive.

Region bivšeg logora Guzen ozračen?

Gradonačelnik Erih Val, međutim, želi da osigura da zaostavština nacističke prošlosti ne predstavlja opasnost po stanovništvo. On navodi da je jedna majka, posle članaka koji su se pojavilu u Mađarskoj, prema kojima je ovaj region nuklearno ozračen, zabrinuto pozvala njegovu kancelariju. Marta Gamler iz Komiteta za sećanje na žrtve logora Guzen ističe da je logor u Sankt Georgenu bio veći i strašniji od Mauthauzena. Ona je kritikovala što je skromno odata počast žrtvama i zatražila rasvetljavanje mnogo toga, između ostalog o nestalim osobama, nepoznatim građevinama pod zemljom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track