ŽIVOT U BEČU SVE SKUPLJI: Poskupeće parkiranje, voda, odnošenje smeća...
Foto: Printscreen ORF

novi talas poskupljenja

ŽIVOT U BEČU SVE SKUPLJI: Poskupeće parkiranje, voda, odnošenje smeća...

Austrija -

BEČ - Od 1. januara 2017. godine u Beč će poskupeti voda, otpadne vode (kanalizacija), iznošenje smeća i parkiranje

Opozicija najavljena poskupljenja naziva krađom. Zivot u austrijskoj prestonici od sledece godine biće znatno skuplji. Kako se navodi iz kabineta Renate Brauner (SPÖ), članice gradskog veća za finansije, poskupljenje će uglavnom iznositi 3,3 odsto, jedino parkiranje biti skuplje za čak 5 odsto.

Bečlije će od janura za pola sata parkiranja morati da plate 1,05 evro umesto 1 evro, odnosno 2,10 evra umesto 2 evra za sat vremena. Od prvog januara važiće i nove kartice za parkiranje, koje će građanima biti dostupne šest nedelja pre kraja godine, navodi gradsko veće. Dugoročne dozvole za parkiranje nisu obuhvaćene ovim povećanjem cena. Jedno prosečno domaćinstvo u prestonici će od januara za odnošenje đubra, kanalizaciju i potrošnju vode mesečno morati da izdvoji 1,46 evra više nego prethodne godine.

Odnošenje smeća će poskupeti za 15 centi, naknada za odvođenje vode će sa 1,97 evra skočiti na 2,04 evra po kubnom metru, dok će cena vode poskupeti za šest centi po kubnom metru. Povećanje troškova je najavljeno i kod brojila za vodu, a poskupljenje se očekuje i za korišćenje javnih površina.Prilagođavanje tarifa se vrši na osnovu zakona o valorizaciji, tj. u zavisnosti od visine inflacije.

Svakih pola godine proverava se da li je vrednost indeksa skočila za 3 ili više procenta od poslednjeg poskupljenja. Ukoliko je indeks ostao ispod ove vrednosti, troškovi ostaju nepromenjeni. Opozicija u Beču oštro je kritikovala najavljena poskupljenja, ocenjujući ih kao “krađu” Johan Gudenus (FPÖ) govori o “neverovatnoj uvredi, jer kako navodi zamenik gradonačelnika Beča “ ponovo ispaštaju građani zbog nesposobnosti gradske vlasti da upravlja novcem”.

On nove namete na budžet Bečlija povezuje sa „kulturom dobrodoslice“ u Beču, koja je po njemu izmakla kontroli. Predsednik Austrijske Narodne partije Beca Gernom Blumel zahteva smanjenje tarifa i ukidanje zakona o volarizaciji, jer je grad prethodno imao milionski višak. I Betina Emerling (Bettina Emmerling) iz partije NEOS oštro je kritikovala odluku o poskupljenju kao neosnovanu i smatra da takvi troškovi najteže pogadjaju socijalno slabe kategorije.

K. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track