ZORAN ALEKSIĆ: Koliko će nas Srbe poštovati zavisi od naših glasača!

Dijaspora i politika

ZORAN ALEKSIĆ: Koliko će nas Srbe poštovati zavisi od naših glasača!

Austrija -
Nas ili bilo kog političkog kandidata mogu poniziti samo glasači koji se sa našim programom identifikuju, a koji na kraju ne ostvare svoje glasačko pravo, kaže Aleksić

BEČ - Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji kaže za Kurir da ne smatra poniženjem činjenicu da se našao na 119. mestu izborne liste Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) na pokrajinskim izborima 11. oktobra. Podsetimo, u pokrajinskoj skupštini ima 100 mesta, tako da je već u startu jasno kakve su šanse našeg kandidata, ali i još nekoliko njih srpskog porekla koji su na listi SPÖ na nižim pozicijama od Aleksića.

Aleksić smatra da naši zemljaci izlaskom na izbore treba da izraze zahvalnost za sve što je Beč, pre svega zaslugom socijaldemokrata, učinio za svoje građane, bez obzira na njihovo poreklo ili državljanstvo.

"Srbi, kao i svi ostali migranti koji žele politički uticaj biće shvaćeni ozbiljno tek kada ga ostvare snagom glasova, a ne zasluženim mestima na osnovu nikada ostvarenog potencijala. Doduše, kada bi bečki SPÖ ostvario svih 100 mandata, ne sumnjam da bi veliki udeo u tome imali i glasovi sugrađana našeg porekla. Onda bi čak i prolazno mesto na nekim sledećim izborima bilo izvesno", kaže Aleksić.

On kaže da ne misli da su socijademokrate te koje ponižavaju Srbe, već da respekt zavisi samo od glasača.

"Nas ili bilo kog političkog kandidata mogu poniziti samo glasači koji se sa našim programom identifikuju, a koji na kraju ne ostvare svoje glasačko pravo. U gradu sa tolikim potencijalom glasača nemamo maltene nijednog opštinskog odbornika, a da ne pričcamo o višim nivoima", kaže Aleksić.

On, štaviše, smatra da su bečke socijaldemokrate ispale i veoma korektne jer su na listu stavile kandidate našeg porekla i i to skoro 5 meseci pre izbora.

"Time su dali mogućnost svim kandidatima da, bez obzira na redni broj liste, radimo na tome da o poreklu dosadašnjih i brojnih pogodnosti koje uživamo upoznamo što više sugrađana, ali i čujemo šta oni vide kao budućnost ovog grada za koju ćemo se zauzeti u okviru uticaja koji možemo ostvariti. To mi je lično mnogo realnije nego pričati da će biti kandidata srpskog porekla", kaže Aleksić.

Turci koji su ostvarili mnogo veći uticaj na političke tokove u Austriji lobiranje su, kaže naš sagovornik, počeli od dolaska prvog talasa gastarbajtera krajem 60-ih. Njihova prednost bila je jaka podrška matične države, koja i danas traje.

"Sada kada pokušavamo da političke teme iznesemo u prvi plan veoma je važna i podrška matice. Organizacije ce se vrlo brzo transformisati u moćna glasačka tela ako sadašnje generacije shvate da je došlo vreme da se gradimo kroz institucije, a ne lidere. Samo uticajne organizacije su u stanju da privuku veci broj clanova i aktivista, a kroz to i profile ljudi koji svojom sposobnošću treba da se nametnu i dobiju podršku zajednice", kaže Aleksić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track