ŽUDE ZA SRODNOM DUŠOM: Svaki treći Austrijanac samac!

Sanjaju o skladnoj vezi

ŽUDE ZA SRODNOM DUŠOM: Svaki treći Austrijanac samac!

Austrija -
Skoro dve trećine bi htelo da ima čvrstu i dužu partnersku vezu, a još 19 odsto bi htelo samo neobavezujuće partnerstvo ili kraću ljubavnu aferu

BEČ - Od tri odrasle osobe u Austriji jedna živi samačkim životom. U starosnoj grupi ljudi između 18 i 69 godina, skoro trećina su samci. Posebno je među ženama čest dugotrajan samački život. Ovo je pokazala najnovija studija Marktagenta, preduzeća koje se istraživanjima načina života i stavova Austrijanaca. Istraživanje je sprovedeno u decembru 2014. i ovog januara, na reprezentativnom uzorku OD 1.540 stanovnika.

Najviše samaca živi u pokrajinama Beču i Salcburgu, po 36 odsto svih ispitanih, dok ih je najmanje u Donjoj Austriji, Koruškoj i Gornjoj Austriji (po 25 odsto).

Najveća grupa onih koji žive bez partnera, 38 odsto, živi samački već duže od tri godine. Daleko manje je onih koji "solo" žive nepunu godinu (26 odsto). Životnog partnera još nikada do sada nije imalo 17 odsto odraslih.

Većina samaca ne želi da živi ovakvim životom. Skoro dve trećine (64 odsto) bi htelo da ima čvrstu i dužu partnersku vezu, a još 19 odsto bi htelo neobavezujuće partnerstvo ili kraću ljubavnu aferu.

Međutim, samo deset odsto nezadovoljnih samačkim životom aktivno traži partnersku vezu. Zanimljivo, najaktivniji među njima su oni najmlađi i oni najstariji ispitani (stari oko 20 i oni sa više od 65 godina).

"Osobama u srednjem dobu prioriteti su deca i posao", objašnjava psiholog Karoline Erb (Caroline Erb), koja radi u jednoj austrijskoj agenciji za dugoročno povezivanje ljudi. U izjavi za austrijsku novinsku agenciju APA, Erbova podseća da onaj ko aktivno traži ima daleko veće šanse da nekog nađe od onoga koji čeka.

Od svih žena koje žive same skoro pola ih je bez partnera duže od tri godine. Kod muškaraca je udeo ovakvih, dugoročnih samaca daleko manji i iznosi 27 odsto. U isto vreme dvostruko više žena nego muškaraca kaže da im nije posebno stalo da žive sa partnerom.

"Žene očigledno lakše podnose samački život, verovatno zato što su bolje povezane u socijalnu mrežu, porodične i prijateljske krugove", zaključuje Erbova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track