Auto koji leti kao helikopter
Foto: KURIR

Leteći holanđanin

Auto koji leti kao helikopter

Auto -
Prototip PAL-V može da dostigne brzinu do 180 kilometara na sat na zemlji kao i u vazduhu. Cena između 250.000 i 300.000 evra

HAG - "Leteći automobil" sa tri točka koji može da dostigne brzinu do 180 kilometara na sat na zemlji kao i u vazduhu isproban je uspešno prvi put u Holandiji, objavio je danas njegov holandski konstruktor.

"Prvi let prototipa PAL-V izveden je uspešno u jednoj holandskoj vojnoj bazi", rekao je agenciji Frans pres Robert Dingemanse, direktor kompanije PAL-V čije je sedište u istočnoj Holandiji. Da je probni let uspeo, potvrdili su i na Univerzitetu u Delftu i u Nacionalnoj vazduhoplovnoj laboratoriji, saradnici u proizvodnji u saradnji sa inženjerima iz kompanije PAL-V.

PAL-V ima na krovu instalirane dve elise slične helikopteru koje mogu da se sklope kada je na zemlji, a može da leti do visine od 1.200 metara. Očekuje se da će početi prodaja 2014. godine po ceni koja će se kretati između 250.000 i 300.000 evra, rekao je konstruktor. Na putu ovaj auto savlađuje krivine kao motorcikl, a kada vozač želi da vozilo poleti, na pritisak prekidača se izvlače dve elise iz krova, a pozadi deo repa. Ipak ova auto/letilica neće moći da posluži da se izbegne saobraćajna gužva jer joj je potrebno 165 metara da uzleti, i pista od 30 metara da sleti i može da se koristi kao letilica samo sa nekog aerodroma ili odgovarajcuhe piste. Iako ne može da uzleće vertikalno ili da lebdi u vazduhu, PAL-V nije toliko komplikovan i lakši je za održavanje i letenje od helikoptera.

Druge kompanije su takođe počele razvijanje letećih kola, kao što je američka Terafugia. Kompanija Moler internešnal (Moller International) takođe američka, razvija lični avion sa vertikalnim uzletanjem i sletanjem.

http://www.youtube.com/watch?v=SgHSaNtAMjs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track