Leteći holanđanin

Auto koji leti kao helikopter

Auto

Autor:

Prototip PAL-V može da dostigne brzinu do 180 kilometara na sat na zemlji kao i u vazduhu. Cena između 250.000 i 300.000 evra

Leteći automobil, helikopter

Auto savlađuje krivine kao motorcikl, a kada vozač želi u vazduh, na pritisak prekidača se izvlače dve elise

HAG - "Leteći automobil" sa tri točka koji može da dostigne brzinu do 180 kilometara na sat na zemlji kao i u vazduhu isproban je uspešno prvi put u Holandiji, objavio je danas njegov holandski konstruktor.

"Prvi let prototipa PAL-V izveden je uspešno u jednoj holandskoj vojnoj bazi", rekao je agenciji Frans pres Robert Dingemanse, direktor kompanije PAL-V čije je sedište u istočnoj Holandiji. Da je probni let uspeo, potvrdili su i na Univerzitetu u Delftu i u Nacionalnoj vazduhoplovnoj laboratoriji, saradnici u proizvodnji u saradnji sa inženjerima iz kompanije PAL-V.

PAL-V ima na krovu instalirane dve elise slične helikopteru koje mogu da se sklope kada je na zemlji, a može da leti do visine od 1.200 metara. Očekuje se da će početi prodaja 2014. godine po ceni koja će se kretati između 250.000 i 300.000 evra, rekao je konstruktor. Na putu ovaj auto savlađuje krivine kao motorcikl, a kada vozač želi da vozilo poleti, na pritisak prekidača se izvlače dve elise iz krova, a pozadi deo repa. Ipak ova auto/letilica neće moći da posluži da se izbegne saobraćajna gužva jer joj je potrebno 165 metara da uzleti, i pista od 30 metara da sleti i može da se koristi kao letilica samo sa nekog aerodroma ili odgovarajcuhe piste. Iako ne može da uzleće vertikalno ili da lebdi u vazduhu, PAL-V nije toliko komplikovan i lakši je za održavanje i letenje od helikoptera.

Druge kompanije su takođe počele razvijanje letećih kola, kao što je američka Terafugia. Kompanija Moler internešnal (Moller International) takođe američka, razvija lični avion sa vertikalnim uzletanjem i sletanjem.

http://www.youtube.com/watch?v=SgHSaNtAMjs

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Pitanje je šta će se dalje dešavati ako nešto ozbiljno ne preduzmemo kao država protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, koordinatorka sigurne kuće

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!