AZIJSKA DŽEKI KENEDI: Kako je kineska prva dama postala popularnija od svog muža
Foto: AP

Pop zvezda

AZIJSKA DŽEKI KENEDI: Kako je kineska prva dama postala popularnija od svog muža

Planeta -

Otkako je Si Đinping postao kineski predsednik, veliku pažnju medija privlači i njegova supruga Peng Ljuan.

Ona je inače bila veoma popularna pevačica narodne muzike u rodnoj Kini, a smatra se i za ženu koja pomno prati modne trendove. Predstavljena je kao velika zvezda,a strani mediji ističu da je čak popularnija i od svog muža. Mnogi su je nazvali i kineskom Džeki Kenedi.

Ipak, mediji ističu i njenu ne tako sjajnu prošlost. Ona je postala popularna kada je pevala serenade kineskim trupama, i to pošto su "uspešno" ugušile prodemokratski protest na trgu Tjenanmen u Pekingu pre 26 godina.

UŽIVO PLOTUNI I SVEČANI DOČEK ISPRED PALATE: Si Đinping se poklonio zastavi Srbije!

O tome, priča se, postoji i fotografija iz 1989. godine na kojoj se vidi kako je Peng pevala vojnicima posle pokolja u kojem je ubijeno između 2.000 i 3.000 protestanata, većinom studenata.

UŽIVO SASTANAK U PALATI Nikolić Đinpingu: Srbiji ne treba nikakva druga pomoć osim da počne da radi!

Uspon Peng Ljuan bio je brz. Ona se već sa 18 godina pridružila narodnooslobodilačkoj armiji Kine kao redovni vojnik, pre nego što je postala zabavljač. Redovno se pojavljivala na televiziji i do sredine devedesetih bila je opšte poznata.

Kako bi istakli njenu pop prošlost, Đinping je, tokom posete Velikoj Britaniji, kraljici Elizabeti II poklonio dva folk albuma svoje supruge.

(EPK/Ibt times/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track