Sektor za vanredne situacije

Babić: Vrh vodenog talasa 12. juna na Bezdanu

Društvo

Autor:

Srbiji ne preti sličan scenario kao u pojedinim zemljama zapadne Evrope, koje imaju problema zbog porasta vodostaja i da za sada nema razloga za paniku, naveo je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije

BEOGRAD - Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Đorđe Babić izjavio je danas da se očekuje da će vrh vodenog talasa biti na Dunavu oko 12. juna na Bezdanu i dalje se širiti nizvodno.

Babić je rekao da će se vodeni talas na Dunavu narednih dana spustiti nizvodno do Novog Sada i Beograda.

"Naše organizacione jedinice su već na terenu preduzele operativne i organizacione mere, znači, obilaze se nasipi, kritična mesta i sa javnim vodoprivrednim preduzećem "Vode Vojvodine", "Srbija vode i "Beograd vode" preduzimaće sve aktivnosti kako ne bi došlo do izlivanja reke van bedema", rekao je Babić.

Babić je istakao da, prema raspoloživim informacijama, Srbiji ne preti sličan scenario kao u pojedinim zemljama zapadne Evrope, koje imaju problema zbog porasta vodostaja i da za sada nema razloga za paniku, ali da je potrebno biti oprezan u narednih nedelju dana.

"Svi smo u stanju maksimalne pripravnosti kako bi zaštitili ugrožena područja, jer ima naselja koja su u neposrednoj blizini Dunava", kazao je Babić.

On je upozorio da ima dosta vikend naselja, koja su izgrađena u koritu Dunava i da tu postoji velika opasnost da ta naselja budu poplavljena.

Babić je stanovnicima vikend naselja, koji tamo i žive, savetovao da što pre evakuišu imovinu i da se i oni evakuišu da ne bi ugrozili svoj život, jer svakim danom Dunav raste.

Babić je podsetio da se, kada se proglasi redovna odbrana od poplava, redovno obilaze nasipi, kritična mesta i daju se nalozi da se obave sitne popravke i rekonstrukcije nasipa.

Kada se proglasi vanredna odbrana od poplava, tada se preduzima znatno širi opseg aktivnosti, pre svega na neophodnom utvrđivanju kritičnih mesta na nasipima, što znači čak i podizanje dodatnih nasipa, podsetio je Babić.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nije loto više ono što je bio. Vratite nam Suzanu Mančić Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!