Bacili smo cigarete, ali motamo duvan

Pušači preletači

Bacili smo cigarete, ali motamo duvan

Društvo -
Prodaja cigareta pala i 20 odsto. Računica pokazuje da je rezani duvan i tri puta jeftiniji i manje se puši

NOVI SAD - Prodaja cigareta u radnjama je opala, naročito posle najfriškijeg oktobarskog poskupljenja, ali je zato procvetala trgovina duvanom, kako legalna tako i ona ispod žita. Sve više je pušača koji „motaju” pa je i ponuda zlatnog lista sve bolja.

Međutim, zlatna boja duvana na pijacama i ulicama često se preliva i u crnu jer se trgovina obavlja na nedozvoljenom tržištu pa se, kako smo se mogli uveriti na novosadskim tržnicama, ta roba može pronaći na tezgama s voćem i povrćem, pa čak i s donjim vešom.

Fabrike duvana u Srbiji kažu da još nemaju procene o tome da li je to što sve više pušača ostavlja cigarete i prelazi na duvan u kesi koji sami umotavaju u „rizlu„ ugrozilo njihovu prodaju, ali ukazuju na činjenicu da je takva „moda” postojala i u drugim zemljama koje su povećale akcize na cigarete zanemarivši kupovnu moć potrošača.

Napominju i da, zakonski, prodaja duvana na pijacama nije dozvoljena te da država gubi prihode od akciza i PDV-a. Koliko, još se ne može reći ali, ako nezvaničan podatak može biti neki orijentir, pomenimo da smo od prodavaca u novosadskim trafikama čuli da je prodaja cigareta pala i 20 odsto.

Elem, računica „pušača preletača” pokazuje da je rezani duvan i tri puta jeftiniji. Em manje puše, em im više ostaje u džepu, em im je, listom kažu, ukus lepši a zadovoljstvo veće.

– Kesica kvalitetnog uvoznog duvana od 40 grama košta 250 dinara. To je skuplji ali finiji duvan, upakovan, tako da je zaštićen od vlage, ne suši se... Kesica sa sto filtera košta između 100 i 150 dinara, a 60 papira za uvijanje, to jest rizla, košta 40-50 dinara – ispričao je Novosađanin A. G. koji je s cigareta prešao na duvan. – U svakom slučaju, motanje je isplativije. Koliko, ne moram ni da računam jer sam zadovoljan samim tim što umesto dve kutije dnevno, koliko sam donedavno pušio, i što bih platio 340 dinara, kesicu duvna od 40 grama razvučem i na tri dana. Hteo – ne hteo, pušiš manje jer ti više vremena treba za „tehnologiju”, to jest za motanje duvana.

Pomenimo, na kioscima i specijalizovanim prodavnicama najbolju prođu imaju „holanđani”, ali i „englezi”. Našim pušačima najomiljeniji su „dram”, „samson”, „van nele”, „zlatna virdžinija”... Duvan koji se prodaje na pijacama je jeftinija varijanta. Zavisno od kvaliteta i jačine, kilogram se može kupiti po 1.200 do 4.000 dinara. Ponuda je dobra – ima hercegovačkog, ljubovijskog...

Prodavci i kupci su izračunali da paklo, uz trošak za papiriće s filterom koji se jednostavno pune a pojavili su se na tržištu, košta između 60 i 140 dinara. Recimo i za dvesta komada „običnih” treba izdvojiti 200 dinara. Dodatna oprema, to jest presvlake za cigarete su 100, odnosno 200 dinara, ali to je već za one koji novu modu prate u potpunosti. Kilogram rezanog duvana dovoljan je za tri boksa, a kako kažu prodavci, uz „mekše motanje” i za četiri. Mašinica za ručno zavijanje, koja košta između 300 i 800 dinara, predstavlja jednokratni trošak, a pravljenje cigareta tom „tehnologijom” traje, kako navode prodavci, manje od pola minuta. Međutim, pušači kažu da je ipak ekonomičnije zavijanje jedne po jedne cigarete jer, ako se tabakera unapred pripremi i napuni, ruka prema njoj ide češće, kao da se radi o paklici cigareta. U svakom slučaju, kada se sračuna i duvan i papirići, boks cigareta koje sami pušači naprave staje od 500 do 1.500 dinara.

Nije svaki duvan za motanje

Milan Kužnik iz Grupacije proizvođača i prerađivača duvana pri Privrednoj komori Srbije upozorava na to da svaki duvan na pijaci nije za motanje.

– Postoji specijalni duvan za pušenje i retko ko to kod nas pravi, a to je mešavina pet-šest vrsta duvana, aditiva i sokova. A to što je narod sada navalio da kupuje, samo je alternativa zbog cena cigareta – uveren je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track