Pušači preletači

Bacili smo cigarete, ali motamo duvan

Društvo

Prodaja cigareta pala i 20 odsto. Računica pokazuje da je rezani duvan i tri puta jeftiniji i manje se puši

butan, pušači, duvan,

NOVI SAD - Prodaja cigareta u radnjama je opala, naročito posle najfriškijeg oktobarskog poskupljenja, ali je zato procvetala trgovina duvanom, kako legalna tako i ona ispod žita. Sve više je pušača koji „motaju” pa je i ponuda zlatnog lista sve bolja.

Međutim, zlatna boja duvana na pijacama i ulicama često se preliva i u crnu jer se trgovina obavlja na nedozvoljenom tržištu pa se, kako smo se mogli uveriti na novosadskim tržnicama, ta roba može pronaći na tezgama s voćem i povrćem, pa čak i s donjim vešom.

Fabrike duvana u Srbiji kažu da još nemaju procene o tome da li je to što sve više pušača ostavlja cigarete i prelazi na duvan u kesi koji sami umotavaju u „rizlu„ ugrozilo njihovu prodaju, ali ukazuju na činjenicu da je takva „moda” postojala i u drugim zemljama koje su povećale akcize na cigarete zanemarivši kupovnu moć potrošača.

Napominju i da, zakonski, prodaja duvana na pijacama nije dozvoljena te da država gubi prihode od akciza i PDV-a. Koliko, još se ne može reći ali, ako nezvaničan podatak može biti neki orijentir, pomenimo da smo od prodavaca u novosadskim trafikama čuli da je prodaja cigareta pala i 20 odsto.

Elem, računica „pušača preletača” pokazuje da je rezani duvan i tri puta jeftiniji. Em manje puše, em im više ostaje u džepu, em im je, listom kažu, ukus lepši a zadovoljstvo veće.

– Kesica kvalitetnog uvoznog duvana od 40 grama košta 250 dinara. To je skuplji ali finiji duvan, upakovan, tako da je zaštićen od vlage, ne suši se... Kesica sa sto filtera košta između 100 i 150 dinara, a 60 papira za uvijanje, to jest rizla, košta 40-50 dinara – ispričao je Novosađanin A. G. koji je s cigareta prešao na duvan. – U svakom slučaju, motanje je isplativije. Koliko, ne moram ni da računam jer sam zadovoljan samim tim što umesto dve kutije dnevno, koliko sam donedavno pušio, i što bih platio 340 dinara, kesicu duvna od 40 grama razvučem i na tri dana. Hteo – ne hteo, pušiš manje jer ti više vremena treba za „tehnologiju”, to jest za motanje duvana.

Pomenimo, na kioscima i specijalizovanim prodavnicama najbolju prođu imaju „holanđani”, ali i „englezi”. Našim pušačima najomiljeniji su „dram”, „samson”, „van nele”, „zlatna virdžinija”... Duvan koji se prodaje na pijacama je jeftinija varijanta. Zavisno od kvaliteta i jačine, kilogram se može kupiti po 1.200 do 4.000 dinara. Ponuda je dobra – ima hercegovačkog, ljubovijskog...

Prodavci i kupci su izračunali da paklo, uz trošak za papiriće s filterom koji se jednostavno pune a pojavili su se na tržištu, košta između 60 i 140 dinara. Recimo i za dvesta komada „običnih” treba izdvojiti 200 dinara. Dodatna oprema, to jest presvlake za cigarete su 100, odnosno 200 dinara, ali to je već za one koji novu modu prate u potpunosti. Kilogram rezanog duvana dovoljan je za tri boksa, a kako kažu prodavci, uz „mekše motanje” i za četiri. Mašinica za ručno zavijanje, koja košta između 300 i 800 dinara, predstavlja jednokratni trošak, a pravljenje cigareta tom „tehnologijom” traje, kako navode prodavci, manje od pola minuta. Međutim, pušači kažu da je ipak ekonomičnije zavijanje jedne po jedne cigarete jer, ako se tabakera unapred pripremi i napuni, ruka prema njoj ide češće, kao da se radi o paklici cigareta. U svakom slučaju, kada se sračuna i duvan i papirići, boks cigareta koje sami pušači naprave staje od 500 do 1.500 dinara.

Nije svaki duvan za motanje

 

Milan Kužnik iz Grupacije proizvođača i prerađivača duvana pri Privrednoj komori Srbije upozorava na to da svaki duvan na pijaci nije za motanje.

– Postoji specijalni duvan za pušenje i retko ko to kod nas pravi, a to je mešavina pet-šest vrsta duvana, aditiva i sokova. A to što je narod sada navalio da kupuje, samo je alternativa zbog cena cigareta – uveren je on.

 

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (26)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Дође време – све се преокрене

  Дође време – све се преокрене

  Доћи ће врло ускоро време када ће приходи од наплате акциза на дуван толико опасти да ће нас држава молити да пушимо што више. Појавиће се и нова „научна открића“ о благотворном дејству дуван ... više а на здравље. За сада нам „експерт“ из дуванске индустрије нуди објашњење да није сваки дуван за мотање. Ваљда јер је продаја цигарета опала за 20 % па је боље да се вратимо на цигарете које они мотају по 5 до 6 већој цени ?

  83 Odgovori 
 • grada

  grada

  Bojim se da smo mi totalno ispusili!

  52 Odgovori 
 • Doktor

  Doktor

  Za sada je za 20% opala prodaja cigareta a uskoro ce i vise. Ja sam 1. oktobra presao na duvan. Kupio sam 500g duvana za 1000 din i rizlu, bez masinice i filtera, motam rucno. Racunica je tako najpovoljnija. Naime, 1 listic kosta 0,5 din (60 kom u kutiji za 30 din), 0,5g duvana koliko treba za pristojnu debljinu cigarete kosta 1 din tako da vas cig ... više areta kosta 1,5 din ili 30 din paklica. S obzirom da mi dnevno ode oko jedne paklice trosak na mesecnom nivou iznosi 900 din ili 5 paklica boljih cigareta zakljucak je da je motanje duvana pa makar i ne bio za pusenje moze kostati i do 6 pusta manje nego kupovina cigareta na trafici. Pa vi vidite da li cete i sta (po)pusiti...

  49 Odgovori 

Poslednji komentar

 • dax

  dax

  Ljudi predjite na elektricne cigarete!Ekonomicnije su a i zdravije! Evo ja ne palim cigarete mesec dana i osecam se super a i proradilo mi je culo mirisa.Elektricnu koristim bas kad me pritera i nemam nikakve tegobe.

  -5 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!