BALŠA BOŽOVIĆ PIŠE ZA KURIR: Bezbednost za sve ili dozvola za ubistvo

BALŠA BOŽOVIĆ PIŠE ZA KURIR: Bezbednost za sve ili dozvola za ubistvo

Komentar dana -

Aktivisti Demokratske stranke su napadnuti na pijaci u glavnom gradu svoje zemlje. Na njih je jurišano razbijenim flašama i noževima uz povike: „Ubodi ih“. To nije normalno.

U javnost je izašao snimak na kom se jasno vidi odlučnost napadača da fizički naude aktivistima. Snimak je više nego jasan.

Premijer je za nekoliko sati izašao u javnost s tvrdnjom da je snimak falsifikovan. To nije normalno. Sutradan su se u studiju televizije s nacionalnom frekvencijom okupili načelnik beogradske policije, prodavačica s pijace u ulozi svedoka i urednik tabloida koji su žrtve prozvali nasilnicima.

To nije normalno. Momci koji su napali aktiviste predstavljeni su kao radnici na pijaci, a aktivisti kao huligani koji provociraju. Svojim očima sam video da je reč o agresivnim provokatorima koji su bili spremni da nas ubiju.

Premijer i njegovi ministri upiru prstom na takozvane neprijatelje, optužujući sve koji misle drugačije od njih da su odgovorni za loš život građana. To je kao dozvola za ubistvo. I to nije normalno. Niko nije bezbedan ako samo jedan građanin nije bezbedan.

To je poraz pravne države i poraz ljudi koji je vode. Osmišljena i manipulativna retorika premijera, ministara, načelnika beogradske policije dovela je do toga da smo ponovo napadnuti dan posle i da je ponovo intervenisala interventna policija.

Umesto da su otkrili ko je organizator napada na poslanike i aktiviste od pre dva dana, oni se stavljaju u službu predizborne kampanje SNS. Ni to nije normalno. Vizija Srbije koja pobeđuje je vizija Srbije koja pobeđuje svoje građane.

Svetlost na kraju tunela je beogradska policija, koja je odgovorno i brzo uradila svoj posao. Pravi nasilnici su privedeni i javnost je upoznata s njihovim licima i imenima. E, to je normalno. Pravna država u kojoj se policija, tužilaštvo i sudovi bave jednakom zaštitom za sve svoje građane. Tako mora da bude.

Bez obzira na stranku, nacionalnu pripadnost, seksualnu opredeljenost, pol.

Zato vam se ne obraćam kao Balša Božović, član DS, već kao jedan od nas koji nismo bezbedni. Bezbednost za sve. Jer samo to znači živeti normalno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track