Privredni sud doneo rešenje

Bankrotiralo zrenjaninsko brodogradilište Begej

Biznis

Autor:

Ta odluka je doneta jer su Vojvođanska banka i Begej holding, kao poverioci koji imaju 71 odsto od ukupnih potraživanja, glasali za otvaranje bankrota

radnici, brodogradilište, Zrenjanin,

ZRENJANIN - Privredni sud u Zrenajninu doneo je danas je rešenje o proglašenju bankrota zrenjaninskog brodogradilišta Begej, nekada jednog od najvećih uvoznika i izvoznika u srednjem Banatu. 

Ta odluka doneta je jer su Vojvođanska banka i Begej holding, kao poverioci koji imaju 71 odsto od ukupnih potraživanja, glasali za otvaranje bankrota. Radnici su se tome usprotivili, tvrdeći da dugovi brodogradilišta Begej prema poveriocima nisu realni i da postoje mogućnosti da proizvodnja bude obnovljena.

Posle odluke o bankrotu uslediće procena vrednosti potraživanja, a zatim i prodaja imovine, kako bi poverioci bili namireni. Privredni sud je u decembra 2012. godine doneo rešenje o otvaranju stečaja na predlog vlasnika zrenjaninskog brodogradilišta, holandska kompanija Merkurijus internešnel.

Pre toga vođen je postupak likvidacije, ali budući da nije bilo dovoljno sredstava za namirenje likvidacionih poverilaca, predloženo je uvođenje stečajnog postupka, a sam dužnik je u tu svrhu uplatio i avans.

Vlasnik Begeja je prošle godine, tvrdeći da su to preduzeće zadesili brojni poslovni problemi jer u Evropi više nije bilo potražnje za tankerima koji su građeni u Zrenjaninu, najpre odlučio da stalno zaposlene uputi na prinudni odmor, a radnicima na određeno vreme uručio otkaze.

U međuvremenu, svi su ostali bez posla, ali su radnici u nekoliko navrata organizovali proteste ispred fabričke kapije zahtevajući da im se isplate zaostale zarade, ali i da se preispita i ukine rešenje Trgovinskog suda u Zrenjaninu od aprila 2003. godine kojim je holandskoj firmi upisano vlasništvo nad 96,41 odsto akcija Begeja. Radnici su zahtevali i da se preispitaju sve krivične prijave koje su podneli radi poništenja privatizacije koja po njihovom mišljenju nije urađena po zakonu.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Trebalo bi jasno i glasno, i s dokazima, reći koji su političari plaćali prostitutke Božidar Spasić, bivši radnik DB

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde