Bez panike! Nije ništa strašno!

Amniocenteza ili uzimanje plodove vode je test kojim se ispituje stanje ploda

Bez panike! Nije ništa strašno!

Život -
Ukoliko rezultati ostalih kontrola trudnoće nisu zadovoljavajući, lekari preporučuju ispitivanje plodove vode

Amniocenteza. Kakav reč! Pomenuo vam je to vaš ginekolog i kazao da u 16. nedelji morate da uradite tu analizu. Vi nemate pojma o čemu je reč. Samo znate da vam je rekao kako je to standardna provera stanja vaše bebe jer imate 35 godina i to vam je prva trudnoća. Ako ste uplašeni, nemojte biti! Jer to je sigurna, rutinska intervencija uzimanja plodove vode. I radi se kao mera predostrožnosti i ne podrazumeva da vaša trudnoća ne ide željenim tokom.

Prof. dr Aleksandar Ljubić, jedan od naših najboljih ginekologa-akušera i direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, otkriva za Dr Kurir šta amniocenteza podrazumeva i u kojim slučajevima ju je neophodno uraditi.

- To je procedura kojom se, uz neprekidnu kontrolu ultrazvukom, iz materice uzima uzorak plodove vode kako bi se ispitalo stanja ploda. I to najčešće njegove nasledne osnove. Ranije se ova metoda radila u periodu od 16. do 17. nedelje trudnoće, ali unapređivanjem tehnologije značajno se proširio vremenski period optimalan za analizu. Sada ona može da se radi već od 14. nedelje do termina porođaja - objašnjava taj stručnjak.

Prema njegovim rečima, taj dijagnostički test preporučuju lekari, i to na osnovu prethodno urađenih testova koji nisu dali odgovarajuće rezultate.- Najčešći razlog za amniocentezu je loš nalaz biohemijskog skrininga krvi majke kada se proveravaju dva, tri ili četiri hormona. Oni se rade od 10. do 14. i od 16. do 18. nedelje trudnoće. Osim toga, na amniocentezu šalju se buduće mame i zbog nalaza ultrazvučnog pregleda. To mogu da budu debljina vratnog nabora i drugi pokazatelji.

Ukoliko majka ima više od 40 godina, postoji razlog za intervenciju - ističe sagovornik Dr Kurira i dodaje da se amniocentezom utvrđuje i zrelost bebinih pluća ukoliko je nastupio porođaj pre predviđenog termina.- Tada se analiza radi od 32. do 36. nedelje, a ako žena ima problem s dijabetesom, i kasnije - do 39. nedelje trudnoće - objasnio je on.

Testiranje o trošku fonda

Prof. dr Aleksandar Ljubić kaže da se amniocenteza može raditi u većem broju ustanova, ali se analiza nasledne osnove radi u Kliničkom centru Srbije, Zavodu za mentalno zdravlje i Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta.- U nekim od tih ustanova postoje participacije, a u Kliničkom centru Srbije ova intervencija, ukoliko postoje medicinske indikacije, radi se o trošku fonda, što znači besplatno za pacijentkinje - kaže dr Ljubić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track