Službe bezbednosti menjaju imena

BIA, VOA i VBA promeniće nazive!

Društvo

Autor:

Više organizacija i organa uprave nazivaju „agencije“, iako to nije u skladu sa zakonima o javnim agencijama i o državnoj upravi

BIA

BEOGRAD - U Strategiji reforme javne uprave u Srbiji, koja se trenutno nalazi na javnoj raspravi, ocenjuje se da se više organizacija i organa uprave nazivaju „agencije“, iako to nije u skladu sa zakonima o javnim agencijama i o državnoj upravi.

To znači da bi u narednom periodu one mogle da budu preimenovane, tako što će se iz njihovih imena izbaciti reč „agencija“. Među njima su Vojnobezbednosna i Vojnoobaveštajna agencija, Bezbednosno-informativna, kao i agencije za zaštitu životne sredine, za privatizaciju i za borbu protiv korupcije.

U Ministarstvu pravde i državne uprave kažu za Danas da je Strategijom za sada samo konstatovano da pojedini organi „različite forme imaju ista imena“, kao i da će se prvo uraditi baza podataka svih organa u javnoj upravi.
„Kada se uraditi baza, koju dosad nismo imali, biće urađena analiza na osnovu koje će se videti da li postoji potreba za promenom naziva određenih organa“, objašnjavaju u Ministarstvu pravde, dodavši da još ne postoji spisak organa sa spornim nazivima.

U Strategiji reforme javne uprave identifikovan je „problem nedosledne primene Zakona o javnim agencijama i određena nekonsistentnost u osnivanju pravnih lica javnog prava koje imaju naziv agencije“. Pored javnih agencija, kako se dodaje, postoji i određeni broj drugih organizacija koje nose naziv „agencija“. Prema navodima strategije, to su, pre svega, organi državne uprave u sastavu ministarstava, kao što su VOA i VBA u okviru Ministarstva odbrane i Agencija za zaštitu životne sredine pri Ministarstvu energetike, kao i posebne organizacije, odnosno BIA. „Oslovljavanje organa uprave u sastavu ministarstava agencijama nije u skladu sa važećim Zakonom o državnoj upravi koji za taj oblik organa državne uprave predviđa tri moguća oblika - uprave, direkcije i inspektorate“, napominje se u Strategiji.

Pored toga, postoje i agencije koje nisu u sistemu državne uprave, kakva je Agencija za privatizaciju, koja posluje po propisima o javnim službama, ili Agencija za borbu protiv korupcije, koja je samostalan i nezavisan državni organ odgovoran Narodnoj skupštini.
„Zato se može zaključiti da postoji potreba za uređenjem pravno statusnih oblika u kojima se pojavljuju agencije. 
Ministarstvo nadležno za poslove državne uprave će na osnovu izvršene analize postojećeg stanja u ovoj oblasti proveriti ispunjavanje uslova za postojanje javnih agencija koje sada deluju u sistemu javne uprave Republike Srbije“, zaključeno je u Strategiji.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (19)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • discovery

  discovery

  Nove uniforme, nove legitimacije, nove znacke, nov dizajn, novo sve... Ima tih jakih firmi koje to mogu da odrade...

  24 Odgovori 
 • Neša

  Neša

  Ne tako davno, pri pomenu reči agencija, većini bi pala na pamet agencija za "poslovnu pratnju"! Nema neke razlike, prostitucija je to! Svako se prodaje na svoj način i svako prodaje ono što ima! I svako manipuliše onim šta ima! Da li silom,podacima ili svojim telom...

  23 Odgovori 
 • AцаНик

  AцаНик

  најбоље је све те агенције укинути јер оне одавно у служби других земаља

  22 Odgovori 

Poslednji komentar

 • KEBA

  KEBA

  Da, sad ce biti >komitet < verovatno.Ma samo neka smo mi u komunizmu

  2 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana Rasim Ljajić ministar u vladi srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!